Rođeni Nijemac želi ostaviti sve što je stekao u Švicarskoj i nastaviti život u BiH

Nisu samo Bosanci i Hercegovci ti koji vole zemlju u kojoj su rođeni, iz koje dolaze, u kojoj žive njihovi najmiliji… Ima i onih koji su Bosnu i Hercegovinu zavoljeli preko istih tih Bosanaca i Hercegovaca koji žive širom Evrope i svijeta.

Jedan od takvih je i Švicarac Gerhard von Benckendorff koji je već pune četiri godine stalni član jednog od najboljih Kulturno umjetničkih društava u Švicarskoj, pa čak i u Evropi.

Riječ je o KUD „Sevdah“ iz švicarskog grada Oberentfeldena.

– Naš Gerhard je porijeklom Nijemac, ali već dugi niz godina živi u Švicarskoj. Sasvim slučajno je postao član našeg društva. Voli naš folklor, naše narodne igre i pjesme, voli našu kulturnu tradiciji, našu kafu, naša jela, kolače… jednostavno Gerhad voli sve što dolazi iz BiH.Gerhard je i administrtor naše Facebook stranice. Svi članovi našeg KUD su jednostavno ponosni i sretni što je Gerhard dio našeg društva jer danas mislim da je i on mnogo zaslužan za naše usjehe – rekla nam je Sabina Rendić predsjednica KUD Sevdah iz Oberentfeldena u Švicarskoj, piše Ekspanzija.

Ja sam 1. decembra prošle godine penzionisan i odmah sam moje prve slobodne penzionerske dane iskoristio da bi otišao u Sarajevo. Jednostavno sam oduševljen zemljom kao što je BiH, a o ljudima da ne govorim. Ponekad pomislim da neki moji pra, pradjedovi imaju korijene koji su iz BiH. Ja se još uvijek osjećam tako dobro i zdravo da čak razmišljam da ostatak svog života provedem u BiH. Eto, ja sam spreman da napustim sve ovo i život u Švicarskoj zamjenim za život u BiH. Jednostavno se u toj zemlji i među tim narodom osjećam zdravo i mladoliko. A, dio BiH u Švicarskoj nude mi članovi KUD „Sevdah“ i iskreno govoreći oni su moja jedna, jedina i velika porodica – rekao nam je Gerhard von Benckendorff.

Gerhard nam je još otkrio da već uveliko uči bosanksi jezik. Uskoro će na vlastitoj stranici da prezentira sve ljepote BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments