Romski jezik od naredne školske godine u školama u TK

U školskoj godini 2024./2025. u Tuzlanskom kantonu, Bosna i Hercegovina, počet će izučavanje romskog jezika i kulture u školama, u skladu s novim Nastavnim planom i programom za romski jezik s elementima nacionalne kulture. Ovaj korak ima za cilj stvaranje inkluzivnog i nediskriminatorskog obrazovnog okruženja te očuvanje prava nacionalnih manjina.

Nastavni plan i program bit će implementiran u svim školama u Tuzlanskom kantonu, bez obzira na prisutnost romske djece, te će obuhvatiti sve razrede od prvog do devetog. Nastavnici će proći edukaciju, radionice i obuke kako bi predavali o kulturi, tradiciji i običajima Roma.

Izučavanje romskog jezika bit će izborni predmet, omogućavajući svim zainteresiranim učenicima da ga uče. Ova inicijativa ima za cilj potpunu integraciju romske nacionalne manjine u obrazovni sistem.

Ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona, Ahmed Omerović, naglasio je da će implementacija romskog jezika u školama započeti od iduće školske godine. To je rezultat saradnje s međunarodnim partnerima, OSCE-om u BiH i romskim udrugenjima koje djeluju u Tuzlanskom kantonu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79