Rotacija u EU diplomatskom servisu: Sattler napušta BiH

Miroslav Lajčak, trenutni specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Srbije i Kosova, napustit će tu funkciju krajem augusta, potvrdili su izvori za Politicki.ba.

Vijest o Lajčakovom odlasku prvi je objavio Radio Slobodna Evropa (RSE), pozivajući se na pouzdane diplomatske izvore.

Prema informacijama, Lajčak će biti imenovan za ambasadora EU u Švicarskoj, a dužnost će preuzeti 1. septembra ove godine.

Lajčak, bivši slovački ministar vanjskih poslova, imenovan je za evropskog posrednika u dijalogu između Srbije i Kosova u aprilu 2020. godine. Njegov mandat ističe krajem avgusta.

Njegov nasljednik još nije potvrđen. Rasprava unutar EU je već započela, ali konačna odluka bit će donesena nakon evropskih izbora zakazanih za juni ove godine.

Međutim, Lajčakovo imenovanje dio je šire rotacije u evropskom diplomatskom servisu. Prema saznanjima RSE, ovog vikenda su imenovana 43 nova evropska ambasadora u raznim zemljama svijeta.

Među novim imenovanjima su i novi ambasadori za Bosnu i Hercegovinu i Kosovo.

Luigi Soreca, koji je do sada obavljao funkciju ambasadora EU u Albaniji, imenovan je za novog šefa delegacije EU u Bosni i Hercegovini.

Važno je napomenuti da je i trenutni ambasador EU u BiH, Johann Sattler, prethodno obavljao dužnost ambasadora u Albaniji.

Aivo Orav, estonski diplomat koji trenutno služi kao ambasador Estonije pri EU, preuzet će funkciju šefa Kancelarije EU na Kosovu. Orav je ranije obavljao važne diplomatske funkcije u zemljama Zapadnog Balkana, uključujući Sjevernu Makedoniju i Crnu Goru.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79