U RS hitna sjednica: Mijenjanju zakone o platnom prometu da bi mogli isplaćivati plate crnolistašima

Predsjednik Vlade Republike Srpske, Radovan Višković, sazvao je danas 9. posebnu sjednicu Vlade RS, koja je započela u 10 časova.

Na dnevnom redu, kako se čini, nalaze se ključne tačke za “spašavanje” finansijskog sistema Republike Srpske.

Prva tačka: Razmatranje Prijedloga zakona o dopuni Zakona o bankama Republike Srpske, po hitnom postupku. Očigledno je da se bankarski sistem mora “dopuniti” kako bi se nosio sa problemima koji dolaze sa svih strana.

Druga tačka: Razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Investiciono-razvojnoj banci Republike Srpske, također po hitnom postupku. Izgleda da i investicije trebaju brze promjene, možda kako bi se prilagodile novonastalim situacijama ili, kako bismo rekli, sankcijama.

Treća tačka: Razmatranje Prijedloga zakona o dopuni Zakona o unutrašnjem platnom prometu, opet po hitnom postupku. Jer, naravno, unutrašnji platni promet je sada odjednom postao prioritet broj jedan.

Nakon sjednice, planirano je izdavanje saopštenja za javnost. Možemo samo pretpostaviti koliko će to saopštenje biti ispunjeno optimizmom i uvjerenjem da su ovi hitni zakonski prijedlozi upravo ono što RS treba da bi prevazišla trenutne “teškoće.”

Podsjetimo, banke u Republici Srpskoj su ukinule račune firmama i pojedincima zbog sankcija SAD.

Dakle, izgleda da su ove hitne sjednice postale novi način rada za Vladu RS, koja sada mora brzo i efikasno mijenjati zakone kako bi se prilagodila novoj stvarnosti. Što je sljedeće? Možda hitno usvajanje zakona o hitnim sjednicama?

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79