RTV Federacije BiH predlaže sporazum o zakonski utemeljenoj naplati RTV takse

Poslovodni odbor Radio-televizije Federacije Bosne i Hercegovine (RTV FBiH) predložio je sporazum o zakonski utemeljenoj naplati RTV takse, istovremeno osiguravajući dodatne prihode za BHRT. Ovaj sporazum bi omogućio neometanu programsku produkciju i isplatu plaća za obje radio-televizijske kuće sa sjedištem u Sarajevu do donošenja cjelovitog rješenja naplate RTV takse na području cijele države Bosne i Hercegovine.

U saopćenju Poslovnog odbora RTV-a FBiH naglašava se da bi sporazum omogućio BHRT-u da prihoduje dodatnih gotovo 2,5 miliona KM godišnje, a RTV Federacije BiH bi, uz plan racionalizacije vlastitog poslovanja, mogla podnijeti taj iznos u idućih godinu dana, ne ugrožavajući vlastitu programsku produkciju, plaće i doprinose radnicima, te redovito izmirenje poreskih i drugih obveza prema državi.

Poslovodni odbor ističe važnost razumnog pristupa ovom pitanju i pretvaranja gubitaka u dobitak za sve strane uključene u proces. Naglašava se i da je RTV Federacije, unatoč teškoj situaciji prouzročenoj prekidom dosadašnjeg načina naplate RTV takse od strane Uprave BHRT-a, uspjela servisirati sve obaveze i da nema dugovanja ni prema radnicima ni prema državi.

Poslovodni odbor predlaže sporazum koji bi uključivao jednak način naplate RTV takse putem Elektroprivrede BiH kao i dosada, uz povećanje narudžbi tehničko-produkcijskih kapaciteta BHRT-a od strane RTV Federacije BiH. Sporazum bi bio sukladan zakonu i osigurao bi redovno funkcioniranje obiju radio-televizijskih kuća do konačnog rješenja ovog pitanja na državnom nivou.

Sastanak u Elektroprivredi BiH, zakazan za sutra, predstavlja priliku za potpisivanje sporazuma i postizanje zajedničkog dogovora koji bi osigurao stabilnost RTV sektora u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79