Rudare guši sa svih strana od kredita do plaća

Nezadovoljni rudari Rudnika mrkog uglja Zenica danas su po dolasku u Zenicu došli do zgrade uprave gdje su tražili da im se obrati Nevzet Vrškić koji je imao neslavan razgovor s njima.

Vrškić je nakon nepunih sat vremena izašao iz upravne zgrade RMU Zenica te pokušao razgovarati s njima. Dok su jedni govorili kako je on kriv za situaciju u rudniku, nazivajući ga lopovo, drugi rudari su govorili kako trebaju hraniti svoju djecu, da se nalaze u bezizlaznim situacijama zbog kredita te da ne žele pristati ni na kakve dogovore osim da žele sve što ih sljeduje.

U jednom trenutku Vrškić je ostao i sam bez komentara pa je bezuspješno pokušao smiriti masu.Sve se ipak završilo kada je rukovodilac čete koja se nalazi u Staroj jami izašao i kazao da ga uprava ne interesuje te da mu je najbitnije zdravlje rudara.

U izjavi za medije Vrškić je kazao da je ranije sjedio sa Sindikatom i molio ih da rudari rade, da samo tako mogu izaći iz krize, ali blokada računa od 29. augusta napravila je velike probleme.

Međutim, blokada koja se desila 29. spriječila je isplatu toplog obroka za koje imamo pare. Onda smo dobili radnički neposluh, pokušavamo održati sigurnost u jami i osiguramo imovinu. Teško je riješiti problem koji se gomila godinama. Problem su bili i ja sam maloprije rekao. Zadnje tri godine smo platili 11 miliona KM doprinosa, penzionisali 150 radnika i da to nismo uradili, mogli smo plaćati tekuće obaveze, ali bismo imali 150 penzionera i bio nam je to prioritet – kazao je Vrškić za Hayat.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments