Rudari od Željka komšića traže pojašnjenje: Zašto se ne može smijeniti direktor Elektroprivrede BiH?

Predsjednik Sindikata radnika Rudnika uglja Kreka iz Tuzle Zuhdija Tokić, potvrdio je da još uvijek nema proizvodnje niti u jednom od sedam rudnika, koji djeluju u sklopu Koncerna Elektroprivrede Bosne i Hercegovine (EPBiH).

U rudnicima je na snazi radnički neposluh, koji je počeo u utorak, a obustava proizvodnje trajat će dok uvjeti koje je postavio Samostalni sindikat radnika rudnika Federacije BiH.

– Ministru industrije, energetike i rudarstva FBiH Nerminu Džindiću poslali smo naše zahtjeve s pojašnjenjima i prijedlog sporazuma, ali još uvijek nemamo nikakav odgovor. Ne mogu da shvatim da u ovakvoj krizi za ugalj, ako je kriza kako kažu, niko ništa ne rješava – kaže Tokić.

Podsjećamo, Sindikat traži donošenje plana i programa uvezivanja radnog staža radnicima u rudnicima uglja u sastavu Koncerna, kontrolu metodologije i načina utvrđivanja kalorične vrijednosti uglja i stavljanje van snage Pravilnika o radnom učinku i Pravilnika o radu.

Također, traže i poštivanje odredbi Kolektivnog ugovora, potpunu realizaciju Sporazuma koji su Sindikat i EPBiH potpisali 19. maja, smjenu generalnog direktora EPBiH Admira Andelije i direktora rudnika koji su u primjenu stavili pravilnike o radu i radnom učinku te utvrđivanje minimalne plate u oblasti rudarstva u Federaciji BiH u visini od 1.000 KM.

Iz Elektroprivrede BiH već dva dana upozoravaju da su moguće redukcije isporuke toplotne i električne energije iz Termoelektrane Tuzla, a jučer su saopćili i da na depou nema zaliha uglja.

– Sve to je jedan vid pritiska na rudare s ciljem da se javnost okrene protiv nas. Žele da narod nas okrivi ako ne bude struje ili grijanja. Ja ih pitam kako je moguće da Termoelektrana nema zalihu koja može trajati duže od tri dana – navodi Tokić.

Upravni odbor Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH je danas nakon vanredne sjednice u Kaknju izdao i saopćenje za javnost koje možete pročitati u nastavku.

  Upozorenje: Nezdrav zrak širom BiH, u Sarajevu nivo PM10 čestica u zraku 34, a indeks kvaliteta 156!


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79