Rusi u tri mjeseca rata imaju gubitke kao u 9 godina rata u Afganistanu

Rusi u tri mjeseca rata imaju gubitke kao u 9 godina rata u Afganistanu


 

Britanski obavještajci objavili su najnoviji izvještaj o stanju u Ukrajini.

U prva tri mjeseca svoje “specijalne vojne operacije”, kako je Rusiji nazivaju, Rusija je vjerovatno pretrpjela sličan broj mrtvih kao i Sovjetski Savez tokom svog devetogodišnjeg rata u Afganistanu.

Ukrajinski vojnik Maksim tvrdi: S NLAW-om možemo uništiti pet tenkova za pet minuta

U Ukrajini se događa rat, koji Rusi još uvijek nisu proglasili ratom.

Kombinacija loše taktike na niskom nivou, ograničenog vazdušnog pokrivanja, nedostatka fleksibilnosti i komandnog pristupa koji je spreman da pojača neuspeh i ponovi greške dovela je do ove visoke stope žrtava, koja nastavlja da raste u ofanzivi na Donbas.

Ruska javnost se u prošlosti pokazala osjetljivom na žrtve pretrpljene tokom ratova izbora. Kako žrtve pretrpljene u Ukrajini budu nastavile da rastu, one će postati sve očiglednije, a nezadovoljstvo javnosti ratom i spremnost da se to izjasni mogu rasti.

Ukrajinsko ministarstvo obrane na Twiiteru je objavilo video snimku uništenja još jednog tenka kojim su se Rusi hvalili kao nepobjedivim, T-90M “Proboj”. To je drugi uništeni tenk tog tipa u kratko vrijeme.

“U blizini Starog Saltiva, borci Teritorijalne obrane Harkova eliminirali su još jedan novi tenk T-90M “Proboj”. Ponos ruske tenkovske industrije uništio je švedski ručni protutenkovski bacač granata Carl Gustaf. Zahvaljujemo švedskom narodu i kralju na pomoći”, napisali su u objavi.

Tenk T-90M zapravo je poboljšana verzija modela T-90. Opremljen je najnovijom ruskom vojnom opremom.

Upravo je u borbama u invaziji na Ukrajini Rusija prvi put upotrijebila taj tenk.

Rusija je već pretrpjela ogromne gubitke na bojnome polju. Prema nekim procjenama, dosad su ostali bez oko 460 tenkova. Mnoge su uništili protutenkovski projektili Nlaw britanske proizvodnje, ali i oklopni dronovi.

Ukrajinski vojnici uništili su stotine ruskih tenkova raketama koje se ispaljuju s ramena, a gubitak ovakvih supertenkova dodatna je sramota za Kremlj.

 


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija