Rusija donirala Vojsci Srbije 30 tenkova i 30 oklopnih vozila

Rusija je Srbiji donirala tenkove T-72MS i oklopno-izviđačke automobile BRDM-2MS u vrijednosti od oko 75 miliona eura, čija je primopredaja izvršena u niškoj kasarni “Mija Stanimirović”.

– Radi se o donaciji Ruske Federacije Vojsci Republike Srbije u vrijednosti od oko 75 miliona eura, koja se sastoji u 30 oklopnih transportera BRDM-2MS i 30 modernizovanih tenkova T-72 MS, a na osnovu sporazuma koji su u Sočiju dogovorila dva predsjednika Vučić i Putin. Mi smo veoma zahvalni Ruskoj Federaciji, jer je ovo značajno pojačanje za Vojsku Srbije – rekao je ministar odbrane Nebojša Stefanović, po završetku primopredaje.

On je podsjetio da je u novembru također u Nišu prikazan prvi dio ove donacije, 11 tenkova T-72 i deset oklopnih trаnsportera.

– Danas kada su oni kompletirani i kada su faktički dva, tenkovski bataljon i bataljon BRDM-2MS upotpunjeni, predstavljamo ovo naoružanje, koje će ići u Kopnenu vojsku, i koje će značajno poboljšati naše operativne sposobnosti – dodao je Stefanović, navodi se u saopćenju resornog ministarstva.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79