Rusija prijeti Americi: “Konvoji kojima šaljete oružje Ukrajini za nas su od sada legitimne mete”

Rusija je upozorila da će Moskva od sada smatrati da su isporuke oružja Ukrajini “legitimne vojne mete”.

Visoki ruski diplomata upozorio je da će Moskva od sada smatrati pošiljke oružja Ukrajini “legitimnim metama”.

Komentari zamjenika ministra vanjskih poslova Sergeja Rjabkova, koje je prenio Sky news, vjerovatno će izazvati strah od potencijalne eskalacije sukoba u Ukrajini.

Rjabkov je rekao da je Rusija jasno iznijela svoj stav SAD, prenosi “Guardian”.

On je rekao da je Rusija “upozorila SAD da isporuka oružja iz brojnih zemalja koje orkestrira nije samo opasan potez, to je akcija koja te konvoje čini legitimnim metama”.

– U Ukrajini nema konsultacija, pregovaračkog procesa sa Sjedinjenim Državama. Upozorili smo Sjedinjene Države da orkestrirano pumpanje oružja iz niza zemalja nije samo opasan potez, to je akcija koja pretvara odgovarajuće konvoje u legitimne mete. Upozorili smo na posljedice nepromišljenog prenosa u Ukrajinu vrsta oružja kao što su prenosni sistemi protivvazdušne obrane, protivtenkovski raketni sistemi i tako dalje – rekao je Rjabkov.

Osvrćući se na američke sankcije Moskvi, on je rekao da su one “pokušaj bez presedana da se zada ozbiljan udarac različitim sektorima ruske ekonomije”.

Ali on je insistirao da Rusija nema namjeru da protjera zapadne medije i kompanije, dodajući: “Nećemo eskalirati situaciju.”

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79