Rusiji zasmetao potez Željka Komšića, najavili odgovor

Rusiji zasmetao potez Željka Komšića, najavili odgovor


Niz sastanaka bh. zvaničnika s ukrajinskim predsjednikom Zelenskim potaknuo je raspravu i podijeljene reakcije u regiji Zapadnog Balkana. Iako su poruke podrške teritorijalnom suverenitetu i narodu Ukrajine bile jasne, ovi koraci nisu bili dočekani s jednakošću.

Predsjedavajući bh. predsjedništva, Željko Komšić, zajedno s Denisom Bećirovićem, posjetili su Kijev kako bi izrazili punu podršku Ukrajini u trenutku borbe za svoju neovisnost i teritorijalni integritet. U okviru Krimskog foruma, Komšić je istaknuo paralelu između situacije Ukrajine i historijskog iskustva Bosne i Hercegovine, naglasivši potrebu za zajedničkim glasom podrške.

“Predobro poznajemo strahote rata, agresije, razaranja i ratnih zločina. Svjedočenje ukrajinske borbe podsjeća nas na našu nedavnu oružanu borbu, ali i na današnje izazove protiv pokušaja uništenja naše zemlje, njenih institucija i njenog jedinstvenog identiteta. Pobrinite se da mir bude pod vašim vlastitim uvjetima jer će od toga ovisiti budućnost vaše zemlje”, ističe predsjedavajući Predsjedništva BiH.

“Također na ovom sastanku sa predsjednikom Ukrajine rekao sam da je ogromna većina građana BiH na strani pravedne borbe Ukrajine, da odlikovanje koje je dodijelio predsjednik RS predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu ne odražava ni približno stav ogromne većine u BiH”, navodi Bećirović, član Predsjedništva BiH.

Borjana Krišto, predsjedavajuća Vijeća ministara BiH, također je pokazala solidarnost potpisivanjem Deklaracije o podršci Ukrajini tokom posjeta Ateni. Izrazila je bezrezervnu podršku nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine unutar međunarodno priznatih granica. Osim toga, izrazila je spremnost za kažnjavanje odgovornih za ratne zločine.

“Prisustvo ovakvim skupovima doživljavamo kao otvoreno neprijateljski čin. Svaki oblik pridruživanja pomenutoj inicijativi smatramo napadom na teritorijalni integritet Ruske Federacije. Zadržavamo pravo da odgovorimo na neprijateljske akcije”, poručuju iz Ambasade Rusije.

Uprkos očiglednoj podršci, ovakvi koraci nisu naišli na jednoglasno odobravanje, posebno unutar entiteta Republika Srpska. Njihova neutralnost i politika koja se usklađuje s ruskom agresijom na Ukrajinu stvorila je podijeljene reakcije. Željka Cvijanović, liderka Republike Srpske, istakla je da su izjave nekih zvaničnika lični stavovi, a ne reprezentativni za institucije koje predstavljaju.

Milorad Dodik, član Predsjedništva i lider Republike Srpske, izrazio je negodovanje prema postupcima Predsjedništva BiH. Nazvao je Komšića “lakrdijaškom” političkom figurom te kritizirao Bećirovića i Krišto zbog izražene podrške Ukrajini. Dodikove izjave se dodatno nadopunjuju s izjavom ruske ambasade koja takve postupke vidi kao neprijateljske činove.

U ovoj dinamičnoj situaciji, jasno je da su bh. zvaničnici donijeli odluke koje izazivaju odjek u regionu i izvan njega. Dok se jedni bore za suverenitet i podršku Ukrajine, drugi izražavaju zabrinutost za teritorijalni integritet Rusije. Dok se region suočava s ovim izazovima, susreti i razgovori nastavit će oblikovati budući smjer regionalnih odnosa.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija