Ruski ambasador želi slušati “legitimne predstavnike”: Čović i Dodik pristali, Izetbegović odbio učešće

Predsjednici Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Dragan Čović i Milorad Dodik, prihvatili su poziv ambasadora Rusije u Ujedinjenim nacijama (UN) Vasilyja Nebenzyje da učestvuju na sastanku povodom 25. godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Taj je poziv, podsjetit ćemo, odbio predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, poručivši organizatoru da je poziv trebao biti upućen Predsjedništvu BiH, a ne stranačkim liderima.

– Pogrešan izbor učesnika iz BiH je na liniji zabrinjavajućeg trenda zaobilaženja i ignoriranja bosanskohercegovačkih institucija i izabranih predstavnika u tim institucijama – navodi se u pismu kojeg je Izetbegović uputio ruskom ambasadoru.

Sastanak Vijeća sigurnosti UN-a bit će održan danas, a ruski ambasador Nebenzya je u koncept noti naveo osnovne historijske informacije vezane za Dejtonski mirovni sporazum, koji je parafiran 21. novembra 1995. godine, a formalno potpisan u Parizu 14. decembra iste godine.

– Dvadeset i pet godina nakon postizanja, Dejtonski sporazum ostaje najvažniji dokument za BiH, kojim su regulirane sve sfere političkog, ekonomskog i društvenog života – navodi se u koncept noti.

Nebenzya ističe ulogu međunarodne zajednice u naporima usmjerenim ka promoviranju mira, stabilnosti, sigurnosti i socio-ekonomskog razvoja regije.

– Članice Vijeća sigurnosti UN-a imaju svoje, ponekad prilično različite stavove o situaciji u BiHi. Da bi se razumio Dejtonski sporazum i važnost njegove pune provedbe za stvarnu političku situaciju u BiH, kao i da bi se dobila sveobuhvatna slika događaja na terenu, potrebno je saslušati legitimne predstavnike tri konstitutivna naroda. To bi pomoglo u procjeni vrijednosti i značajne političke i historijske uloge koju Dejtonski mirovni sporazum ima za BiH i regiju Balkana u cjelini – napisao je ruski ambasador.

U dokumentu se ističe da su Čović i Dodik potvrdili učešće na sastanku.

– Ruska Federacija raduje se otvorenoj, iskrenoj i konstruktivnoj razmjeni mišljenja koja bi omogućila potvrdu neophodne uloge koju Dejtonski mirovni sporazum i dalje igra u održavanju regionalnog mira i stabilnosti – zaključuje se u dokumentu.

Nebenzya je održavanje ovog sastanka najavio 5. novembra, tokom rasprave u Vijeću sigurnosti povodom podnošenja izvještaja visokog predstavnika Valentina Inzka.

Za razliku od predstavnika ostalih članica Vijeća sigurnosti UN-a, koji su podržali Inzkov izvještaj u kojem se kritički osvrće na račun SNSD-a i HDZ-a BiH, ruski ambasador je držao stranu ovih stranaka, tvrdeći da je osnovni problem u BiH “želja nekih bosanskih zvaničnika da promijene dejtonsku arhitekturu prema centralizaciji i unitarnoj državi”.

Usprotivio se Nebenzya predloženim sankcijama protiv Milorada Dodika, a Inzka je optužio za ponošenje “subjektivnog izvještaja”.

U tom “subjektivnom izvještaju”, kojeg su podržale sve ostale članice Vijeća sigurnosti UN-a, Inzko direktno pojašnjava izazove sa kojima se BiH suočava, te identificira odgovorne za stvaranje tih izazova.

Izdvojio je probleme u organizaciji Lokalnih izbora zbog opstrukcija pri usvajanju Budžeta institucija BiH, kojim je predviđen novac za Lokalne izbore. Za te opstrukcije je optužio SNSD i HDZBiH. Pojasnio je da su te dvije stranke opstrukcijama nastojale osigurati promjene u sastavu Centralne izborne komisije, nakon što su SDA, Demokratska fronta, SDS i PDP u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH smijenili stare i imenovali nove članove CIK-a.

– Dodik uporno pokušava povezati status RS-a sa statusom Kosova, sugerirajući da bi, ako se prizna nezavisnost Kosova, trebala priznati i nezavisnost RS-a. Nažalost, u tome mu se pridružio srbijanski ministar odbrane Aleksandar Vulin – upozorio je Inzko govoreći o izazovima za Dejtonski mirovni sporazum prenosi Faktor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79