Sad je i zvanično: Policija podigla kaznenu i prekršajnu prijavu protiv Banožića

Foto: Vinkulja

Nakon što je sinoć Jutarnji list prvi objavio da je prije osam dana protiv bivšeg ministra Marija Banožića u tišini podnesena kaznena prijava nadležnom tužiteljstvu zbog izazivanja saobraćajne nesreće iz nehaja koju je skrivio 11. novembra u 6.15 sati dok je išao u lov, konačno se oglasila i PU vukovarsko-srijemska.

Policija je sad i zvanično potvrdila da je Banožić osumnjičen da je iz nehaja svojom vožnjom skrivio nesreću sa smrtnim ishodom. Ali tu nije mukama kraj jer je u cijelom tom slučaju policija kod Banožića uočila i prekršaj. Naime, u vrijeme udesa nije bio vezan sigurnosnim pojasom.

“Nastavno na priopćenje od 11. novembra 2023. godine u kojem smo izvijestili o saobraćajnoj nesreći sa smrtno stradalom osobom, PU vukovarsko-srijemska je 1. decembra 2023. godine, nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja, protiv osumnjičenika (1979.) podnijela kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Vinkovcima zbog kaznenog djela izazivanje saobraćajne nesreće iz člana 227. st. 1., 2. i 6. Kaznenog zakona. Kazneno djelo za koje je prijavljen osumnjičenik policija je kvalificirala u konsultaciji s nadležnim državnim odvjetništvom, a temeljem činjenica koje su utvrđene na mjestu događaja, ali i temeljem prikupljenih naknadnih saznanja”, priopćili su iz PU vukovarsko-srijemske.

Navode ujedno i da je Banožiću usput uručena i obavijest o počinjenom prekršaju jer je tokom očevida na mjestu tragedije, kao i vještačenja vozila, utvrđeno da se ogriješio o članak 163. st 1, odnosno da u vrijeme nesreće nije koristio pojas za vezanje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79