SAD podržava slobodu medija i pravosuđa u BiH

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini nedvosmisleno je podržala slobodu medija i nezavisnost pravosuđa u odgovoru na video snimak koji je objavio ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković, a koji se odnosio na novinara Avdu Avdića.

U izjavi za Klix.ba, Ambasada je istakla kako sloboda izražavanja i pristup objektivnim i tačnim informacijama koje pružaju nezavisni mediji predstavljaju temelj prosperitetnih i sigurnih demokratskih društava. Istovremeno, naglašavaju da je nezavisan pravosudni sistem ključan za svaku demokratiju. Uz to, pozvali su sve predstavnike vlasti u Bosni i Hercegovini da stvore okruženje u kojem novinari i pravosudni službenici mogu obavljati svoj posao bez uznemiravanja, straha ili prijetnji.

Ambasada je također istakla da je odgovornost novinara da izvještavaju pošteno i tačno, te da svi navodi o kršenju profesionalnih novinarskih standarda trebaju biti rješavani putem postojećih profesionalnih i zakonskih mehanizama. U slučaju pritužbi na rad nositelja pravosudnih funkcija, pozvali su na podnošenje pritužbi Uredu disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća.

“Svi navodi o kršenju profesionalnih novinarskih standarda trebaju se rješavati putem postojećih profesionalnih i zakonskih mehanizama. Pritužbe na rad nositelja pravosudnih funkcija podnose se Uredu disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća”, zaključili su.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79