SAD sankcionisale Milorada, Goricu i Igora Dodika

Ministarstvo finansija Sjedinjenih Država uvelo je nove sankcije za predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Kako su naveli, sankcije se uvode “proruskom nacionalističkom lideru bosanskih Srba” kao i drugim pojedincima i entitetima koje se dovode u vezu sa njim.

Na spisku se nalaze i Gorica i Igor Dodik, kćerka i sin Milorada Dodika.

Na spisku se nalaze i restoran “Agape” u vlasništvu Gorice i Ivane Dodik, kompanija “Agrovoće” koja se dovodi u vezu sa Goricom, kao i kompanija “Fruit Eco” koja se dovodi u vezu sa Igorom Dodikom, ali i kompanija “Global Liberty” koja se dovode u vezu sa Igorom i Goricom.

Kako se navodi, Dodikova punoljetna djeca omogućavaju mu nastavak korumpiranog djelovanja, te izvlačenja javnih sredstava iz RS s ciljem vlastitog bogaćenja na račun građana BiH.

Dodik je koristio i koristi službeni položaj u BiH za akumuliranje ličnog bogatstva kroz podmićivanje, mito i druge oblike korupcije. Njegova etno-nacionalistička retorika podjele odražava njegove napore da ostvari ove političke ciljeve i odvuče pažnju od sopstvenog koruptivnog djelovanja. Pored toga, Dodik javno ponižava druge etničke i vjerske skupine u BiH čime produbljuje podjele i politički ćorsokak.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79