Saharska prašina ponovo stiže na Balkan

Saharska prašina ponovo stiže na Balkan


Saharska prašina se ponovo očekuje u jugoistočnoj Evropi i istočnom Mediteranu, prema predviđanjima Kopernikusove službe za nadzor atmosfere (CAMS).

Ova pojava, iako donosi spektakularne prizore, može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme zbog povećane koncentracije PM10 čestica u zraku.

CAMS predviđa da će prenos saharske prašine u region započeti 10. juna i trajati nekoliko dana, dosežući vrhunac danas. Zemlje poput Bugarske, Kipra i Grčke će biti najviše pogođene, s vrijednostima PM10 čestica iznad 100 µg/m³, što značajno premašuje EU standard od 50 µg/m³ za 24-satni prosjek.

U prethodnim sedmicama, saharska prašina je već dva puta zahvatila jugoistočnu Evropu i istočni Mediteran, a potom i sjeverozapadnu Afriku, Iberijsko poluostrvo, južnu Francusku i sjevernu Italiju.

Mark Parington, viši naučnik u CAMS-u, istakao je da prenos saharske prašine preko Sredozemlja nije neuobičajen, ali je primijećen porast intenziteta i učestalosti ovih događaja posljednjih godina. “Važno je kontinuirano pratiti našu atmosferu kako bismo razumjeli promjene u kvalitetu zraka,” rekao je Parington.

Saharska prašina je prirodna pojava koja se javlja kada jaki vjetrovi duvaju kroz suhu Saharu, podižući i prenoseći čestice na velike udaljenosti. Ove oluje se najčešće javljaju tokom zimskih, proljetnih i jesenskih mjeseci.

Stanovništvu se savjetuje oprez i praćenje uputstava lokalnih vlasti kako bi se smanjio negativan uticaj na zdravlje.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija