Salki Zildžiću prijeti robija od 2 do 12 godina: “Srbijansko pravosuđe ne zanima počasna iskaznica OSA-e”

 

Advokat Ljubiša Radulović koji zastupa uhapšenog Salku Zildžića u Srbiji rekao je za Klix.ba da federalnom zastupniku iz SDA prijeti od dvije do 12 godina zatvora.
Na početku ističe da se istraga protiv Zildžića vodi zbog krivičnog djela neovlašteno držanje i nošenje oružja i municije.

“To je djelo za koje je u Republici Srbiji propisana kazna zatvora od dvije do 12 godina zatvora, a za to djelo je nadležan Viši sud. Njemu je sada određen pritvor u trajanju do mjesec dana zbog opasnosti od bjekstva jer nema boravište na teritoriji Srbije, a strani je državljanin”, kazao je Radulović.

Dalje ističe da postoji opcija zaključenja sporazuma o priznanju krivice što bi bila olakšavajuća okolnost za Zildžića prilikom izricanja kazne.

“On je već priznao da je njegovo oružje jer ima dozvolu za držanje i nošenje u BiH. On je krenuo i jednostavno izgubio iz vida da ima pištolj za sobom, jer ima dozvolu. Moguće da ćemo ići na nagodbu, ali to ćemo vidjeti narednih dana”, kazao je.

Advokata smo pitali da li to znači da će Salko Zildžić dobiti najmanje dvije godine zatvora i da li postoji opcija smanjenja kazne ako prizna krivicu i potpiše sporazum o nagodbi.

“Može, ali s maksimalnim ublažavanjem šest mjeseci i to uz osobito olakšavajuće okolnosti, a i to je stvar nagodbe. Izgledne su šanse o priznanju krivice i da mu se zatim ukine pritvor. Onda se sudiji za prethodni postupak dostavlja sporazum i optužnica i kod njega je ročište gdje se prihvata sporazum. To je obično formalnost. A zatim se izriče presuda i okrivljeni se odriče prava na žalbu”, objašnjava srbijanski advokat.

Kaže nam kako očekuje da će, uz ublažavanje kazne i sve olakšavajuće okolnosti (nije osuđivan, priznanje krivice, otac četvero djece…) kazna biti manja od dvije godine.

Na kraju nam je rekao da je Zildžića u pritvoru danas posjetio i savjetnik ministra u Ambasadi BiH u Srbiji.

Što se tiče počasne iskaznice OSA-e, advokat Radulović kaže da to nije tema postupka i da mu se ona ne stavlja na teret te da mu je Zildžić samo kazao da je ona predmet šale koja je nastala u jednoj Viber grupi njegovih prijatelja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79