Salkić: Inzko treba nametnuti zakon o zabrani negiranja genocida

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić rekao je danas da bi bilo apsurdno odustati od zakona o zabrani negiranja genocida zbog eventualnog oduzimanja odlikovanja ratnim zločincima od strane NSRS-a.

Reagirajući na izjavu visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka u kojoj je rekao da bi odbijanje zahtjeva upućenog NSRS-u za povlačenje odlikovanja ratnim zločincima moglo rezultirati zakonom o zabrani negiranja genocida.

Salkić je istakao da je zakon o zabrani negiranja genocida moralna i svaka druga obaveza visokog predstavnika, posebno zbog toga što je on to lično obećao porodicama i preživjelim žrtvama genocida.

– Nametanje zakona o zabrani negiranja genocida u Bosni i Hercegovini ne bi se trebalo i smjelo dovoditi u kontekst reakcije NSRS-a na pismo visokog predstavnika o oduzimanju dodijeljenih odlikovanja presuđenim ratnim zločincima.

Zakon treba pod hitno nametnuti visoki predstavnik, jer je očito da institucije Bosne i Hercegovine nemaju snage, a nema ni spremnosti negatora genocida da glasaju za ovaj zakon.

Oni koji negiraju genocid koriste Dejtonski mehanizam u Ustavu Bosne i Hercegovine zvani entitetsko glasanje i sprječavaju donošenje zakona o zabrani negiranja genocida – rekao je Salkić.

Dodao je da visoki predstavnik ovaj zakon treba nametnuti te da on ne bi smio biti predmet kalkulacija, trgovine i ucjena prema bilo kome.

– Za eventualno nepoštivanje preporuka i zahtjeva visokog predstavnika prema NSRS-u treba pripremiti druge sankcije. Zakon o zabrani negiranja genocida moralna je i svaka druga obaveza visokog predstavnika posebno ako imamo u vidu da je on to lično obećao porodicama i preživjelim žrtvama genocida nad stanovnicima sigurne zone UN-a Srebrenica, a koji je počinjen u širem reonu srednjeg Podrinja, od strane vojske i dijelova policije bosanskih Srba – istakao je Salkić.

Kazao je kako visoki predstavnik ne bi trebao tražiti dalje izgovore za odlaganje svoje odluke već da je konačno donese i nametne zakon o zabrani negiranja genocida.

– Samo tako možemo spriječiti dalje negiranje genocida i sankcionisati one koji negiraju genocid, sudske presude, šire neistine i pokušavaju prekrajati historiju – zaključio je Salkić.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79