Samir Rizvo “pobjegao” iz Ministarstva sigurnosti BiH kako bi sakrio aferu?!

Michael Spindelegger, direktor Međunarodnog centra za razvoj migracione politike (ICMPD), naredio je pokretanje interne istrage unutar ureda ove austrijske organizacije u Sarajevu zbog navoda o korupciji koju je razotkrio Fokus.ba.

Ovu informaciju za naš portal potvrdio je ICMPD-ov šef odjela za komunikacije Bernhard Schragl kazavši da je interna istraga pokrenuta početkom aprila nakon posjete Spindeleggera BiH. Spindelegger je svojevremeno bio i vicekancelar Austrije.
Odluka donatora

-To je urađeno imajući u vidu odluku donatora da zatvori projekat MIS, kao i medijske navode. Istraga je još u toku i u ovoj fazi ICMPD nije u mogućnosti dati više detalja o rezultatima istrage – rekao nam je Schragl.

Potvrdio je informaciju Fokusa da su za vrijeme trajanja istrage suspendovana i dva uposlenika sarajevskog ureda ICMPD-a Asmir Kedić, kao i Bekir Rizvo, koji je sin pomoćnika ministra sigurnosti BiH Samira Rizve.

Kako saznaje Crna-Hronika, pomoćnik ministra sigurnosti Samir Rizvo dao je otkaz u Ministarstvu sigurnosti BiH. Kolegama iz ministarstva “pojasnio je”, da prelazi raditi u Beč za Ujedinjene nacije.

Dobri poznavaoci prilika smatraju da je naprasnim odlaskom iz Ministarstva sigurnosti BiH, Rizvo faktički ostavio repove ove, jedne u nizu, afera u kojima je bio glavni sudionik iza sebe.

Podsjetimo, u istraživačkom tekstu kojeg smo objavili krajem oktobra prošle godine prezentirali smo informacije odaslane i Tužilaštvu BiH, a koje ukazuju na koruptivnu mrežu osoba iz Ministarstva sigurnosti BiH na čelu s ministrom Nenadom Nešićem i Samirom Rizvom, zatim iz drugih institucija BiH, pojedinih domaćih kompanija kao i međunarodnih organizacija, s ciljem namještanja višemilionskog EU projekta unapređenja sistema biometrijske indentifikacije stranaca pogodnim subjektima.

ICPMD je, kako smo objavili, krajem 2021. bio zadužen za projekat koji je finansirala Ambasada Švicarske. Riječ je o projektu uspostavljanja sistema za izdavanje biometrijskih boravišnih kartica za strance koji je otkazan nakon utvrđenih koruptivnih radnji.

Informacije do kojih smo došli ukazale su na povezanost pojedinih osoba iz ICMPD-a sa Samirom Rizvom, koji je, pored ministra Nešića, jedan od prijavljenih Tužilaštvu BiH zbog zloupotrebe položaja. Među uposlenicima ICMPD-a, kako smo objavili, spominjao se Asmir Kedić, koji je sada upravo i suspendovan.
Istraga OLAF-a

Kada je riječ o Rizvinom sinu, koji je također suspendovan, ranije su iz ICMPD-a za Fokus potvrdili da je on zaposlen u ovoj organizaciji i to na poziciji projektnog asistenta, a da je njegov otac Samir Rizvo jedna od kontakt tačaka ICPMD-a u državnim institucijama, tako da osoblje ICPMD-a po raznim pitanjima kao i u vezi s projektima direktno radi s njim.

Evropski ured za borbu protiv prevara (European Anti-Fraud Office – OLAF) prema ekskluzivnoj informaciji koju smo objavili 1. aprila formirao je predmet u vezi s netransparentnim trošenjem sredstava EU u Ministarstvu sigurnosti BiH. Istražuju se upravo navodi koje je otkrio Fokus.

Kako smo objavili, zbog malverzacija u provođenju ovog projekta Tužilaštvu BiH su, između ostalih, prijavljeni ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić, kao i pomoćnik ministra za međunarodnu saradnju Samir Rizvo. Iz Tužilaštva BiH su ranije za Fokus.ba zvanično potvrdili da je ovaj predmet dodijeljen postupajućem tužiocu Tužilaštva BiH.

Dodatno, Fokusu su se u proteklim mjesecima javili austrijski i njemački novinari koji su se nakon našeg teksta zainteresovali za ovu aferu. Oni su se, saznajemo, također, obraćali i Ministarstvu sigurnosti BiH, ICMPD-u i Delegaciji EU u BiH.

Istraživači evropske platforme za istraživačko novinarstvo „Follow the Money” sa sjedištem u Nizozemskoj koja se, uz ostalo, bavi nizom finansijskih afera u Evropi, kao i na svjetskom nivou, također su kontaktirali Fokus interesujući se za niz informacija o ovoj priči u BiH budući da već duže istražuju aktivnosti ICMPD-a.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79