Samo u BiH: Usmrtiš pješaka ali ti ne oduzmu vozačku dozvolu

 

Općinski sud u Zenici donio je i objavio prvostepenu presudu u krivičnom predmetu kojim je optuženog Nihada Talića proglašen krivim jer je usmrtio pješaka.

Izrečena mu je kazna zatvora u trajanju od godine zatvora i mora platiti naknadu troškova krivičnog postupka i paušala.

Sud Taliću uopće nije izrekao mjeru zabrane upravljanja vozilom, a zanimljivo da se Tužilaštvo ZDK nije žalilo na ovu presudu Općinskog suda u Zenici niti su je, kako je to praksa, objavili na svojoj stranici.

Posebno je paradoksalno da policija oduzima vozačku dozvolu ako se radi o prekoračenju brzine, a da u slučaju kada je ubijen pješak na pješačkom prelazu to nije učinio Sud.

Podsjetimo, do ove nesreće je došlo u martu prošle godine, kada je na pješačkom prelazu nesavjesni vozač Nihad Talić upravljajući Seatom udario Harisa Šaranovića.

Njegovo stanje danima je bilo kritično, a u životu ga je održavao aparat na koji je bio priključen. Nažalost, od siline udara automobila, zadobio je teške povrede glave koje su i bile kobne po njegov život.

Uprkos vanljudskim naporima zeničkih ljekara, preminuo je u Kantonalnoj bolnici Zenica 18. marta prošle godine piše avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79