Sanacije i obnove na rodnoj kući Ive Andrića u Travniku

“Grede su bile potpuno trule i da ništa nije urađeno, za dvije-tri godine se moglo dogoditi da gornji kat kuće padne”, kaže Snježana Koepruner, direktorica firme GS-Tvornica mašina u Travniku (GS-TMT), koja financira obnovu rodne kuće Ive Andrića, koja je pretvorena u Memorijalni muzej “Rodna kuća Ive Andrića“.

U taj projekt se, kako kaže, uključila zbog lošeg stanja u kojem se Muzej nalazi.

„Još ne znamo koliko će sve koštati, ali neće biti jeftino. Voljela bih da se ne vodimo rokovima, nego da to uradimo kvalitetno jer, zasigurno, u idućih sto godina nitko neće dirati u tu kuću. Za mene je velika čast da mogu sudjelovati u renoviranju Muzeja posvećenog čovjeku koji je BiH i cijelu nekadašnju Jugoslaviju napravio poznatima u cijelom svijetu“, ističe Koepruner, poduzetnica iz Zadra, koja je, nakon uspješne karijere u Njemačkoj, doselila u Travnik.

Ljubitelje književnosti, koji zbog Andrića dolaze u Travnik iz cijelog svijeta, u prizemlju će dočekati kafeterija/knjižara/suvenirnica “Dram radosti”. Simbolični je to naziv preuzet iz Andrićeve pripovijetke “Čaša”, u kojoj je Bosna opisana kao zemlja u kojoj se “dram radosti dušom plaća”.

Koepruner za Radio Slobodna Evropa (RSE) ističe da rekonstrukcija Memorijalnog muzeja, kojom rukovode bh. arthitekti Amir Vuk Zec i Josip Ledić, za nju predstavlja veliki financijski poduhvat, te se nada da će radovi biti završeni do kraja godine.

Na ovu investiciju ju je, također, motivirala činjenica da andrićevskog duha, kako tvrdi, u današnjem Travniku gotovo da nema.

“Andrić u BiH nije dovoljno zastupljen, a pogotovo ne u Travniku, iako bi trebao biti najbolji brend tog grada. To je i dio općeg odnosa prema kulturi u BiH i te politke tzv. zaštite nacionalnih interesa, a ustvari jedne velike sramote. BiH ima niz kulturnih djela i ljudi koji su od svjetskog značaj i žao mi je da to nije prepoznato”, naglašava ova poduzetnica.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79