Sarajevo pod prijetnjom lažnih dojava o bombama

Sarajevo pod prijetnjom lažnih dojava o bombama


Glavni grad Bosne i Hercegovine, Sarajevo, u ponedjeljak i utorak suočio se s nizom lažnih dojava o postavljenim bombama na lokacijama s velikim brojem ljudi. U ponedjeljak je Aerodrom Sarajevo primio prijeteću poruku putem e-maila, u kojoj je navedeno da su postavljene eksplozivne naprave.

Kontradiverzionim pregledom je utvrđeno da se radilo o lažnoj dojavi. Iste večeri, došla je dojava o bombi na letu Memmingen – Sarajevo, koja je također bila lažna.

U utorak ujutro, uslijedio je novi niz lažnih dojava, uključujući tri tržna centra u Sarajevu: Sarajevo City Centar, Aria Mall i Importanne centar. Ovi centri sadrže stambene i poslovne prostorije, što je dodatno povećalo zabrinutost. Policija je morala obaviti KDZ preglede, a kao i ranije, ispostavilo se da su dojave bile bez osnova.

Stručnjak za sigurnost, Safet Mušić, ističe za Klix.ba da zakonska regulativa u BiH predviđa krivične sankcije za lažne dojave o postavljenim eksplozivnim napravama. “Počiniocima se na teret stavljaju krivična djela ugrožavanje sigurnosti, izazivanje opće opasnosti i lažno prijavljivanje, za što su zaprijećene zatvorske kazne. Međutim, često je teško otkriti počinioce, jer postaju sve vještiji u prikrivanju tragova”, objašnjava Mušić.

On napominje da je broj otkrivenih slučajeva lažnih dojava vrlo mali, a proces istraživanja zahtijeva značajna sredstva i ljudske resurse, što predstavlja velike financijske troškove. “Nanijeta šteta može biti ogromna, posebno u kontekstu stabilnosti određenog područja ili države”, dodaje.

Mušić također ukazuje na mogućnost povezanih aktivnosti, s obzirom na to da su dojave obuhvatile aerodrom, avionski saobraćaj, kao i prodajne centre. “Može se raditi o istoj interesnoj grupi ili pojedincu, posebno kada uzmemo u obzir globalna dešavanja i unutrašnje teme vezane za privatizaciju aerodroma, kao i poslovanje Aerodroma Sarajevo i prijetnje upućene prodajnim centrima”, naglašava.

U ranijem periodu, česte mete lažnih dojava bile su škole i sudovi u Bosni i Hercegovini. U decembru 2023. godine identifikovan je maloljetnik iz Živinica koji je, zajedno sa saučesnikom iz Srbije, slao lažne dojave o bombama u školama. Policija je u junu ove godine identifikovala maloljetnika koji je lažno dojavio o bombi u školi u Hadžićima, a u julu je uhapšen 31-godišnjak zbog pet lažnih dojava o bombama u Domu zdravlja na Ilidži.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija