Sarajevo: Trojka zasad bez kandidata za gradonačelnika

Političari u Sarajevu propustili su priliku da veliki čovjek Bogić Bogićević bude gradonačelnik Sarajeva. Zasad bez novog kandidata. Trojka pokušava naći rješenje i donijeti prijedlog o prvom čovjeku Grada.

Bogićevićevo “ne” poziciji prvog čovjeka grada, novi problem sarajevske trojke. SDP će morati ponuditi novo ime. A razgovori o tome, tvrde, još nisu ni počeli, jer, kako kažu, još nisu prežalili prošlosedmična dešavanja. Ipak, procedura je jasna.

“Ako bude naš kandidat iz reda bošnjačkog naroda, prije toga će predsjedavajući Gradskog vijeća morati podnijeti ostavku, a njegov zamjenik će voditi tu tačku nakon čega će se na narednoj sjednici izabrati novi predsjedavajući”, pojasnio je Irfan Čengić, koordinator Četvorke za izbor gradonačelnika.

“Sada neću učiniti ustupak neprijateljskim snagama, tj., SDA te resetovati ovaj proces, vratiti ga na početak i dati njima prostora za novu kupovinu, novi cirkus itd. Mi ćemo ostati stameni”, istakao je Jasmin Ademović, predsjedavajući Gadskog vijeća Sarajevo.

Stvar jasna. Novi SDP-ov kandidat za gradonačelnika prema ovoj matrici ne može biti Bošnjak. No, ako se ipak odluče za takvog kandidata, Ademović će postati bivši, a NiP-u novi zadatak. Potencijalna imena nisu poznata ni drugima u trojki.

“Nismo imali ni jednu rezervnu varijantu tako da mislim da će se tek u narednom periodu pristupiti razgovorima vezano za novog gradonačelnika i ja se nadam i želim da Jasmin Ademović ostane na poziciji predsjedavajućeg Gradskog vijeća”, istakao je Toni Vukadin, vijećnik NiP-a u Gradskom vijeću Sarajevo.

“Ukoliko mi budemo dali Bošnjaka ili neku drugu nacionalnost, naši koalicioni partneri će se tome morati prilagoditi. NiP će onda odlučiti ko će biti njihov predsjedavajući kao što i sad mi nismo odlučivali o njihovom imenu”, dodaje Čengić.

IZ SDA kažu nećemo dozvoliti reprizu posljednjih sjednica Gradskog vijeća, jer bi to značilo mostarski scenario Sarajeva.

“SDA prema informacijama koje ja imam nema kandidata i neće ga trenutno predlagati dalje procedure. Trojka ima većinu, čekamo prijedlog SDP-a, čekamo njihov dogovor i to je to”, navodi Vedad Deljković, vijećnik SDA u Gradskom vijeću Sarajevo.

Zadaci i obaveze koje su pred trojkom i više su nego jasne. No rokova, izgleda, nema. Čini se da rješenja trenutno nemaju. I po svemu sudeći, neće ga uskoro ni biti. A grad, faktički, u svojevrsnoj blokadi, jer kapitalni projekti zahtijevaju novo rukovodstvo. Zanimljivo je pitanje i, možda najteže za trojku, ko će reći da, nakog Bogićevićevog ne.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79