Sarajevo večeras drugi najzagađeniji grad na svijetu

Prema najnovijem izvještaju IQAir-a, Sarajevo se večeras, 10. decembra, nalazi na drugom mjestu najzagađenijih gradova na svijetu, sa indeksom od nezdravih 307.

Jedini grad ispred Sarajeva je Dhaka u Bangladešu. Prema istom izvoru, koncentracija čestica PM2.5 u zraku u Sarajevu trenutno je 51 puta veća od preporučene vrijednosti Svjetske zdravstvene organizacije.

Situacija je dodatno ozbiljena činjenicom da je danas proglašena epizoda “Upozorenje” za područje Kantona Sarajevo, temeljem praćenja kvaliteta zraka i najavljenih vremenskih prilika. Ova epizoda donosi sa sobom niz interventnih mjera kako bi se ublažile negativne posljedice zagađenja zraka na zdravlje stanovništva.

Prema Planu interventnih mjera, prema kojem je proglašena epizoda “Upozorenje”, zabranjena su javna okupljanja i sportske aktivnosti na otvorenom prostoru.

Također, djeci je zabranjen boravak na otvorenom prostoru za vrijeme odmora, a časovi tjelesnog odgoja neće se održavati na otvorenom prostoru škola. Zabrana se odnosi i na izvođenje građevinskih radova na otvorenom prostoru koji proizvode emisiju prašine u zrak.

Dodatne mjere uključuju smanjenje temperature u prostorijama koje koriste čvrsta i tečna goriva, kao i zabranu kretanja u zoni A za teretna vozila čiji motori imaju normu EURO2 ili manju. Također, teretna motorna vozila s najvećom dozvoljenom masom preko 3,5 tone neće se moći kretati glavnim gradskim longitudinalnim pravcem od Baščaršije do Nedžarića.

Mjere također podrazumijevaju intenziviranje nadzora nad tehničkom ispravnošću vozila koja mogu doprinijeti zagađenju zraka. Nadzor nad primjenom mjera vršit će nadležna kantonalna ministarstva i inspekcije.

Stanovnicima se savjetuje da, ukoliko je moguće, zatvore prozore kada su kod kuće, a ako moraju izlaziti vani, obavezno nose maske. Ova situacija naglašava potrebu za dugoročnim rješenjima kako bi se smanjila emisija zagađujućih tvari u zrak i poboljšala kvaliteta zraka u Sarajevu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79