Sarajevska policija gomila radare, a nema dovoljno ljudi za obradu kazni

Službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) u posljednjem periodu imaju problem s gomilanjem saobraćajnih prekršaja koje su evidentirali radari, a koje ne stižu obraditi zbog nedostatka kadra.

Naime, kako nam je potvrđeno, broj neobrađenih prekršaja evidentiranih stacionarnim uređajima na području Kantona Sarajevo za period od jula 2023. godine do jula 2024. godine iznosi 382.261.

Iz Uprave policije MUP-a KS navode da je razlog za njihovo akumuliranje postavljanje značajnog broja novih radarskih uređaja pomoću kojih je evidentiran znatno veći broj prekršaja u odnosu na ranije godine piše Klix.

“Formirani timovi koji rade obradu prekršaja, dnevno obrade do 2.500 predmeta te u narednim mjesecima očekujemo otklanjanje zastoja u potpunosti”, kažu nam iz Uprave Policije KS.

Iz Uprave policije KS nam je objašnjeno da zastrarjelost za pokretanje i vođenje prekršajnog postupka počinje teći od dana kada je prekršaj izvršen, dok se zastarjelost prekida svakom radnjom ovlaštenog organa za postupak odnosno za izvršenje, preduzetom radi gonjenja izvršioca prekršaja.

Govoreći o nedostatku kadra navode da Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo permanentno radi na iznalaženju adekvatnih rješenja za popunjavanje nedostajućeg broja uposlenika – policijskih službenika u svim organizacionim jedinicama.

Objasnili su da se za vozila sa prvenstvom prolaza ne primjenjuju se odredbe o ograničenju brzine, gdje se o razlozima hitnosti za intervencijom očituju institucije u čijem su vlasništvu vozila.

Tu spadaju vozila hitne pomoći, vatrogasna i policijska vozila.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79