Sarajevska policija uputila apel vlasnicima pasa: Kazna od 500 do 1500 KM

Sarajevska policija uputila je apel vlasnicima pasa.

Kako navode, tokom 2020.godine policija Kantona Sarajevo je evidentirala i zadokumentovala 15 događaja sa obilježjima krivičnog djela iz člana 327. KZ F BiH (nesavjesno čuvanje pasa i drugih opasnih životinja).

Naime, odredbama navedenog člana je propisano da će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do šest mjeseci kazniti osoba koja pse ili druge životinje izvodi na javna mjesta bez propisane brnjice ili druge odgovarajuće zaštite i bez izravnog čuvanja i time izazove opasnost za život ili tijelo ljudi ili imovinu, a ukoliko neka osoba na taj način bude tjelesne ozlijeđena, učinitelj će se kazniti kaznom zatvora do tri godine.

Također, Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira Kantona Sarajevo propisana je novčana kazna od 500,00 do 1500,00 KM za počinioca prekršaja koji bez nadzora ili zaštitnih sredstava drži i vodi opasne životinje koje mogu drugog prestrašiti ili povrijediti ili ko na javnom mjestu zlostavlja životinje, odnosno, na drugi način sa njima surovo postupa.

“S tim u vezi, apelujemo na vlasnike pasa da iste na javnim mjestima vode na propisan način, jer u protivnom mogu biti sankcionisani od strane policijskih službenika Uprave policije MUP-a KS koji će tokom narednog perioda intenzivnije vršiti kontrolu poštivanja propisanih zakonskih normi. Posebna pažnja će biti posvećena obilasku ulica, trgova, parkova i mjesta na kojima borave djeca i starije osobe, a na kojima se pojavljuju osobe koje pse vode suprotno prethodno navedenim zakonskim odredama, navode iz MUP-a KS.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79