Sarajevska vlada će mladima dati 14.000 KM kao pomoć u kupovini stana?

Javni poziv za subvencioniranje rješavanja stambenog pitanja mladih u Kantonu Sarajevo još nije raspisan, a s obzirom na to da su sredstva u budžetu planirana za ovu namjenu nedovoljna, čeka se na preraspodjelu sredstava između ministarstava.

Nakon velikog broja upita koji se odnose na objavljivanje javnog poziva za subvencioniranje kupovine stana, a koji su stigli na adresu portala Klix.ba, kontaktirali smo Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS.

Resorni ministar Almir Bečarević objasnio nam je zbog čega javni proziv još nije raspisan. Rekao je na početku razgovora da je ministarstvu upućeno na desetine poziva mladih osoba s istim pitanjem.

Problem je, kaže, u nedovoljnim sredstvima koji je prethodni saziv Vlade KS planirao za ovu namjenu.

“Mora biti urađena preraspodjela novca između ministarstava kako bi se obezbijedio kakav-takav fond koji bi značio mladim ljudima. Po budžetu, a koji je donijela prethodna vlada, bilo je predviđeno samo 500.000 KM za pitanje subvencioniranja. To je nikakav iznos, besmislen iznos. Sve ispod pet miliona, odnosno do nekih 10 miliona je nešto što bi značilo i obuhvatio bi se značajan broj mladih s obzirom na broj poziva koji imamo”, ističe Bečarević.

Dodaje kako u ovom trenutku takvog iznosa nema te čim sredstva budu obezbijeđena resorno ministarstvo će odmah raspisati javni poziv.

“Sve zavisi od preraspodjele novca između ministarstava koja još nije urađena”, kaže.

Na naše pitanje da li očekuje da će sredstva za ovu namjenu biti obezbijeđena u skorijem period kaže da ne zna.

“Ja govorim o tome već posljednja tri mjeseca. Čak je na prvoj Skupštini KS bio upit prema ovom ministarstvu, a ja sam i tada odgovorio da javni poziv treba da bude raspisan i da je iznos od 500.000 KM nedostatan, ali evo do danas još čekamo preraspodjelu. Dakle, niko ne kaže da neće biti, ali čim budu finansijska sredstva mi ćemo to rado objaviti javni poziv”, navodi Bečarević.

Pitali smo ga da li nakon preraspodjele novca očekuje da po aplikatu za subvenciju bude dodijeljen iznos od 10.000 KM, kao prošle godine.

“Ja se nadam da će iznos od 10.000 KM biti minimalan. Čak bi, s obzirom na porast cijene stanova, iznos trebalo povećati na minimalno 12.000 KM do 14.000 KM”, mišljenja je Bečarević.

Podsjećamo, prošle godine je Vlada KS, preko ministarstva, obezbijedila sredstva u iznosu od 5,11 miliona KM za isplatu subvencija za rješavanje stambenog pitanja mladih.

Sredstva su izdvojena preraspodjelom iz drugih ministarstava, a na konačnoj listi našlo se 511 kandidat koji su ispunjavanjem uslova Javnog poziva ostvarili pravo na subvencioniranje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79