U BiH se godišnje proizvede 18 miliona litara vina

Vanjskotrgovinska komora BiH, u čijem okviru djeluje i Grupacija proizvođača i izvoznika vina u BiH, izrazila je nadu da će Zakon o organizaciji tržišta vina u BiH biti uskoro usvojen u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Između ostalog iz Vanjskotrgovinske komore su pozdravili djelovanje Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH s ciljem usvajanja zakona u Vijeću ministara.
“Podsjećamo, novi zakon odavno se najavljuje, a vinari su u više navrata isticali da je potrebno urediti ovu oblast kako bi bili konkurentni na svjetskom tržištu. U BiH se godišnje proizvede oko 18 miliona litara vina, a registrovano je oko 70 proizvođača. Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH je, u saradnji s resornim ministarstvima iz Republike Srpske i Federacije BiH, u okviru radne grupe za izradu nacrta u koju su bili uključeni i predstavnici Grupacije kao i predstavnici svih drugih privrednih asocijacija iz ove oblasti te predstavnici akademske zajednice, pripremilo Nacrt Zakona o organizaciji tržišta vina u BiH, na koji se čekalo više od 10 godina”, saopćili su.
Također, iz VTK su se zahvalili ministarstvu što je proces rada radne grupe bio veoma transparentan i što su u nju bili uključeni predstavnici privrednih asocijacija i predstavnici privatnog sektora.

“Zakonom o organizaciji tržišta vina u Bosni i Hercegovini utvrđuju se principi organizacije tržišta vina u Bosni i Hercegovini, odnosno odredbe o proizvodnji grožđa i vina potrebne za organizaciju tržišta vina; oznakama porijekla, oznakama geografskog porijekla i tradicionalnim izrazima u sektoru vinarstva; označavanju, prezentaciji i reklamiranju proizvoda sektora vinarstva; stavljanju proizvoda sektora vinarstva na tržište; nadzoru i kontrolama proizvodnih potencijala i tržišta proizvoda sektora vinarstva te tržišno relevantne odredbe o organskim vinima, aromatizovanim vinskim proizvodima i dr.”, pojasnili su.

Pojasnili su i šta će novi zakon donijeti konkretno tržištu vina.

“Novi zakon će urediti tržište vina prema EU standardima, a time i omogućiti bolji pristup proizvođača međunarodnom tržištu. Evropska komisija definisala je novembar 2024. godine kao krajnji rok za usklađivanje zakonodavstva u ovoj oblasti. Usvajanjem Zakona ne prestaju aktivnosti u ovom području, budući da je neophodno u propisanim rokovima donijeti i predviđene podzakonske akte kako bi Zakon bio u potpunosti primjenjiv”, zaključili su u saopćenju iz Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79