Sarajevski trgovac prijavio da mu je, umjesto naručene robe isporučen bijeli prašak

“Cigle” kokaina, koje su zaplijenjene u Sarajevu, u BiH stigle iz luke u Rijeci. Pošiljka od 52 kilograma kokaina, koja je zaplijenjena u Sarajevu, u Bosnu i Hercegovinu je stigla iz Hrvatske, odnosne iz luke u Rijec.

Droga je brodom stigla na obale Hrvatske, a potom je pretovarena u kamione kojima je prevezena u Sarajevo.

Drogu je, kako tvrdi odlično obaviješteni izvor UNAworlda, zapravo otkrio vlasnik jedne sarajevske firme koja se bavi trgovinom i sve prijavio.

“Čovjek je prijavio Upravi za indirektno oporezivanje BiH da mu je, umjesto naručene robe isporučen bijeli prašak. Radilo se o “ciglama” kokaina brendiranim sa oznakom D&G Prince sa krunom, što je zapravo oznaka italijanske modne kompanije Dolce & Gabbana”, kaže izvor blizak istrazi.

On navodi da su službenici UIO o svemu obavijestili SIPA-u i Obavještajno-bezbjednosnu agenciju (OBA) pa je pokrenuta akcija “Kruna” u kojoj je, po nalogu Suda BiH, kokain privremeno oduzet.

Međutim, niko još nije uhapšen. Nekoliko osoba, koje su dolazila u kontakt sa ovom pošiljkom, je ispitano, ali niko zvanično nije osumnjičen za krijumčarenje kokaina, što je predmet dalje istrage.

“Pokrenute su brojne istražne radnje i provjere kako bi se utvrdilo ko stoji iza svega. Uzorci kokaina su poslati na vještačenje, što bi uz pomoć međunarodnih partnerskih agencija moglo dati određene odgovore o porijeklu kokaina. Takođe, utvrđuje se i koji karteli se koriste pečatom “D&G”, jer ovo nije prvi slučaj u Evropi da je zaplijenjena droga s takvom oznakom”, kaže izvor blizak istrazi.

U policiji ne isključuju mogućnost da je kokain “zalutao” na adresu na kojoj je pronađen, kao što je to navodno bio slučaj sa 73 kilograma kokaina koji su u avgustu prošle godine zaplijenjeni u Doboju. Ta pošiljka kokaina u BiH je dopremljena sa pošiljkom šećera “Samara azucar” iz luke Waasland u Belgiji.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Crna Hronika BiH (@crnahronikabih)

Radilo se o desetom dijelu kokaina koji su carinici i policija iz Antwerpena zaplijenile 29. jula prošle godine kada su na kontrolnom punktu pregledali tovar sa velikom količinom šećera koji je stigao iz Kolumbije, a u kojem su otkrili i zaplijenili 734 kilograma kokaina.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79