Sarajevski ugostitelji proteklog mjeseca kažnjeni sa 35.500 KM, u dva objekta zabranjen rad

Inspektori na području Kantona Sarajevo proteklog mjeseca izvršili su stotine inspekcijskih nadzora u ugostiteljskim objektima, te su ovom prilikom izrekli 19 prekršajnih naloga u iznosu od 35.500 KM. U ostalim slučajevima ugostiteljima su uglavnom izricali upozorenja i rješenja s korektivnim mjerama.

Iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS saznajemo da su u toku proteklog mjeseca na području KS izvršena 1.182 nadzora, od čega njih 325 u ugostiteljskim objektima.

Za utvrđene nedostatke koji se odnose se na nenošenje maski ili nepravilno nošenje maski, nepoštivanje fizičke distance, neobavljanje obavezne dezinfekcije i neposjedovanja dezobarijere, ugostiteljskim objektima je izrečeno 139 rješenja sa korektivnim mjerama i rokom izvršenja od 24 sata.

Podsjetimo da su sanitarni inspektori u saradnji s pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova KS tokom bajramskih praznika vršili kontrole radnog vremena i primjene higijensko-epidemiloških mjera u ugostiteljskim objektima. Ove kontrole rezultirale su sa tri rješenja o zabrani rada, dva prekršajna naloga od 4.000 KM, četiri rješenja sa korektivnim mjerama i jednim zahtjevom za pokretanje prekršajnog postupka pred nadležnim sudom.

“Mjeru zabrane rada inspektori su izdali za dva ugostiteljska objekta na Baščaršiji i Ilidži koji su radili nakon 23 sata, kao i zbog upotrebe nargile unutar ugostiteljskih objekata, što je zabranjeno prema donesenim preporukama, dok je jedan ugostiteljski objekat, također na području Općine Ilidža, zatvoren iz razloga što je je osim izvan radnog vremena, radio i bez odobrenja za rad, zbog čega je protiv odgovorne osobe pokrenut i prekršajni postupak pred nadležnim sudom”, kazali su nam iz sarajevske inspekcije.

U uslovima epidemije, pojašnjavaju nam iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS, težište inspekcijskih nadzora u ugostiteljskim objektima bilo je na osobama koje pripremaju i poslužuju hranu.

“Poznavajući put prijenosa koronvirusa i pogoršanu epidemiološku situaciju u KS, osim pojačane lične i higijene objekata, neophodno je i pridržavanje propisanih mjera, posebno nošenje maski. S druge strane, nošenje maski u zatvorenim prostorima ugostiteljskih objekata za goste je obavezno prilikom ulaska i izlaska, kao i plaćanja računa”, upozoravaju iz inspekcije.

Od marta 2020. pa do danas sanitarni inspektori na području KS izvršili su 7.221 inspekcijski nadzor, a osim ugostiteljskih objekata kontrolisani su i tržni centri, kozmetički i frizerski saloni, pekare, te ostali subjekti nadzora na koje se odnose donesene naredbe.

U ovom periodu izdato je 99 prekršajnih naloga u iznosu od 165.095 KM, kao i 773 rješenja sa prevenitivo-korektivnim mjerama.

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove KS zahvaljuje se svim subjektima koji su odavno shvatili ozbiljnost situacije i pokazali razumijevanje, dok druge podsjećaju na obavezu poštivanja higijensko-epidemioloških mjera. Posebno pozivaju ugostitelje na obavezu poštivanja radnog vremena do 23 sata jer će svako kršenje ove mjere biti sankcionisano prenosi Klix.

View this post on Instagram

Racija u Sarajevu

A post shared by Crna Hronika BiH (@crnahronikabih) on

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79