Crnogorsko ministarstvo osudilo zastrašivanje građana islamske vjeroispovijesti

Crnogorsko ministarstvo osudilo zastrašivanje građana islamske vjeroispovijesti


Ministarstvo za ljudska i manjinska prava Crne Gore osudilo je zastrašivanje građana islamske vjeroispovijesti u Beranama i saopćilo da su crnogorske vlasti odlučne i sposobne da svima osiguraju bezbjedan i dostojanstven život.

“Slobodno i otvoreno društvo i napredak građanske Crne Gore su imperativ u svakom trenutku”, naglašeno je.

Antimuslimanska akcija u Beranama dogodila se dan nakon okupljana pristalica četničkog pokreta.

“Dodatno su zabrinjavajući navodi da su mu prisustvovale i osobe koje obavljaju odgovorne dužnosti u lokalnoj samoupravi. Lokalne vlasti imaju dodatnu odgovornost da snažno zastupaju demokratske vrijednosti i osiguraju društveno uključivanje i prihvatanje svih građana, bez ikakvih ustupaka prema nacionalizmu ili mržnji”, saopćilo je crnogorsko ministarstvo.

Istaknuto je da fašizam nije samo istorijsko pamćenje već se, kroz populizam i radikalizaciju, prepoznaje kao sve prisutnija savremena prijetnja i često se prerušava u druge političke pokrete i ideje i prisutan je u javnom prostoru.

“Imajući u vidu posebnost svoje institucionalne pozicije, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava će još snažnije doprinositi širenju antifašističkih vrijednosti na kojima počiva savremeni koncept poštovanja ljudskih prava i današnja Crna Gora”, zaključeno je.

Podsjetimo, na kućama Bošnjaka u Beranama osvanuli su portreti vođe četničkog pokreta Draže Mihajlovića i četničkog vojvode Pavla Đurišića.

Grafiti su se našli na kućama u naseljima Hareme, Talum i Obalsko, u kojima živi bošnjačko stanovništvo, a iz Općinstog odbora Socijalističke narodne partije (SNP) osudili su ovaj vandalski čin pozivajući “komšije muslimane da ne nasjedaju na provokacije” koje, kako tvrde, dolaze iz DPS (Demokratska partija socijalista op.a.) kuhinje prenosi Klix.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija