Sarajlije tri dana čekaju na rezultate PCR testova

Danas je oboren rekord u najvećem broju zaraženih koronavirusom u Bosni i Hercegovini. Više od 2.500 Bosanaca i Hercegovaca je pozitivno na ovaj virus za 24 sata.

Najveći broj ovih slučajeva je u glavnom gradu države, gdje je i najviše testiranih.

Iako je u teoriji proces testiranja PCR metodom jednostavan (testiranje se vrši uzimanjem brisa iz gornjeg respiratornog trakta – grla i nosa – koji se potom ispituju u dijagnostičkim laboratorijama), a rezultati budu poznati u roku od 24 sata, realnost Sarajlija je znatno drugačija.

Pored višesatnog čekanja u dugim redovima u ambulantama i na drive in testiranju, Sarajlije na rezultate PCR testova čekaju i više od tri dana.

Zdravstvene ustanove u Kantonu Sarajevo mogu uzeti mnogo briseva, ali laboratorije ih ne mogu obraditi, te zbog toga dolazi do zastoja.

Kako saznajemo, u Kantonu Sarajevo se samo na KCUS-u radi PCR dijagnostika, te su iz ove ustanove zatražili da ministarstvo omogući PCR dijagnostiku na koronavirus i u drugim javnim zdravstvenim ustanovama.

Druga najveća zdravstvena ustanova u Kantonu Sarajevo, Opća bolnica posjeduje PCR aparat za analizu ozoraka na Covid-19, ali se isti ne koristi, te je ministar danas naredio da se odmah počne s vršenjem PCR testiranja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79