Sastanak Izetbegovića i Dodika bez rezultata

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, održali su sastanak u Sarajevu u vezi s formiranjem Vijeća ministara, kako je prethodno Dodik i najavio.

Sastanak je trajao kratko, ali ni Dodik ni Izetbegović za sada nisu dali nikakve izjave o ishodu.

Bakir Izetbegović je napustio zgradu Predsjedništva BiH, gdje je sastanak i održan, ali nije želio išta komentirati.

Dodik je prethodno istakao da će danas pokušati dogovoriti sastanak s Bakirom Izetbegovićem.

– Dajte danas da se dogovorimo, da formiramo Vijeće ministara i da ono uspostavi kontakte i napravi oblik saradnje s NATO-om, to nije MAP, ali jeste saradnja, a zato moramo imati Vijeće ministara – kazao je ranije Dodik.

Prema saznanjima Srne, Izetbegović je na sastanku ponovo postavljao uslove koji se tiču članstva BiH u NATO, što je lider SNSD-a odbio.

Srna saznaje da je Dodik ponovio da SNSD ostaje pri svojim ranijim stavovima, te da nikakva uslovljavanja formiranja Vijeća ministara članstvom u NATO nisu prihvatljiva i da je sa ovim savezom moguća samo saradnja, ali nikako članstvo.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH istakao je kako nije za pravljenje farse.

– Sljedeći sastanak bit će samo onda kada se nešto može – poručio je Dodik.

Dodik je ranije danas rekao da pokušava dogovoriti sastanak sa predstavnicima SDA i liderom ove stranke Bakirom Izetbegovićem kako bi se “vidjelo gdje stvari stoje”.

– Ako je to opet njihova priča u vezi s MAP-om, nigdje se ne krećemo – naglasio je Dodik.

Kako je istakao, SNSD ostaje pri svojoj politici – mora se formirati izvršna kako bi se omogućilo funkcioniranje zakonodavne vlasti.

– Da li je to uredu? Mislim da jeste. BiH ne pripada političkom Sarajevu, nego pripada svima u BiH – poručio je Dodik.

Kako je kazao, želja mu je dogovor o formiranju novog saziva Vijeća ministara, koji bi napravio okvir saradnje sa NATO-om u narednom periodu.

– To svakako nije MAP i aktiviranje MAP-a, ali jeste saradnja na nekim pitanjima. Mi ne bježimo od toga, ali da bismo to mogli, moramo da imamo novo Vijeće ministara BiH, jer postojeći ne može funkcionirati. Ne održavaju se sjednice, a pitanje je kako će to izgledati u budućnosti – smatra Dodik.

Prema njegovom mišljenju, oni kojima su “puna usta BiH” zadaju joj ozbiljan udarac.

– Osam mjeseci se onemogućava afirmacija prava Srba kao konstitutivnog naroda da imaju svoje legitimne predstavnike – ponovio je Dodik.

Poručio je da ne vodi “tuk na utuk” politiku.

– Ovo je politika da dobijemo ono što nam pripada. To ne treba da mi da Bakir Izetbegović. Srpskom narodu u Vijeću ministara pripada mjesto predsjedavajućeg i tri ministarska mjesta. Mi to hoćemo, ne zanima me Bakir Izetbegović niti bilo ko drugi. To je naše pravo, a ako nam ga ne date, naravno da nećemo raditi u Parlamentu, niti da se zalažemo i znojimo u Predsjedništvu BiH – poručio je Dodik.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments