Foto: Istraga.ba
Satelitski snimci otrkivaju istinu: Kamenolom iznad Donje Jablanice nelegalno radio, iskopavali kamen u avgustu!

Satelitski snimci otrkivaju istinu: Kamenolom iznad Donje Jablanice nelegalno radio, iskopavali kamen u avgustu!


Satelitske fotografije, snimljene u periodu od 2018. do avgusta ove godine, otkrivaju ilegalnu eksploataciju granita iz kamenoloma iznad Donje Jablanice. Portal Istraga.ba, koristeći Google Earth, dokumentovao je prisustvo mašina u kamenolomu koji je, prema izjavama premijera Federacije, bio zatvoren posljednje četiri godine.

U ovom kamenolomu došlo je do akumulacije usljed obilnih padavina, što je pokrenulo kamenitu lavinu koja se sručila na kuće u Donjoj Jablanici, prouzrokujući smrt najmanje 15 osoba. Ova situacija ukazuje na ozbiljne propuste u kontroli i regulaciji eksploatacije prirodnih resursa, kao i na potencijalne posljedice koje ilegalne aktivnosti mogu imati na živote ljudi.

Fotografija 1, 20. avgust 2018. godine.

Foto: Istraga.ba

U avgustu 2018. godine, kamenolom je bio u punoj operativnosti. Crveni krug prikazuje mašinu koja je bila angažovana na iskopavanju kamena.

Fotografija 2, 8. oktobar 2019. godine.

Foto: Istraga.ba

Ova fotografija pokazuje da kamenolom više nije u funkciji, a rastinje je počelo da se širi po samom području rudnika. Ove slike su iz perioda kada je kompanija Sani d.o.o. Jablanica, vlasnika Dženana Honđe, formalno obustavila eksploataciju kamena.

Fotografija 3, 27. avgust 2022. godine.

Foto: Istraga.ba

Fotografija pokazuje da je dio kamenoloma ponovo aktivan. Mašine kojih nije bilo 2019. godine ponovo su tu. Pratite strelicu unutar kruga i uočit ćete jednu od mašina koje su radile na kamenolomu.

Fotografija 4, snimljena 25. avgust 2024. godine.

Foto: Istraga.ba

Fotografiji, snimljena mjesec i osam dana prije tragedije u Jablanici. Vide se dvije mašine na kamenolomu. One su dokaz da je kamenolom bio aktivan neposredno prije tragedije.

Znači, kamenolom iznad Donje Jablanice bio je aktivan, a očigledno je došlo do eksploatacije kamena. Na ovo područje slila se voda sa okolnih planina, koja je zatim pokrenula velike kamene gromade, kotrljajući se prema Neretvi i rušeći sve što im se našlo na putu.

Fotografija snimljena iz zraka neposredno nakon što je lavina uništila kuće u Donjoj Jablanici jasno pokazuje da je kamen iz kamenoloma glavni uzrok ove tragedije.

Foto: Istraga.ba

Vlasnik kompanije koja je eksploatisala kamen je jablanički tajkun Dženan Honđo. Mještani su godinama ukazivali na opasnosti ove eksploatacije, ali niko nije stao na put ovom biznismenu, koji je imao jake veze sa podzemljem.

Foto: Istraga.ba

Na fotografiji koja je već objavljena, biznismen Honđa (označen crvenim okvirom) je u društvu osuđivanih kriminalaca iz Sarajeva.

U prvom planu je Almin Mujezinović, poznat kao Hans, koji je nedavno uhapšen zbog trgovine drogom, a ranije je bio osuđivan za pokušaj ubistva.

Iza Hansa stoji Haris Drljo, koji ima kriminalni dosje sa presudama za razbojništva i više pucnjave.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija