Saudijska donacija hit na mrežama: “Kad nemate vakcina, jedite hurme”

Donacija od 50 tona hurmi “izuzetnog kvaliteta” u situaciji kada Bosna i Hercegovina još uvijek iščekuje početak masovne imunizacije stanovništva i kada, nažalost, svakodnevno umire na desetine naših građana, a mnogi su u bolnicama i izolaciji, danas je u Sarajevu i Bosni i Hercegovini dočekana sa gorkim (pod)smijehom.

Kraljevina Saudijska Arabija donirala 50 tona hurmi Bosni i Hercegovini

Vakcine, Bisera, vakcine

Zbog toga je, očekivano, ova vijest na društvenim mrežama izazvala brojne komentare, ironične, sarkastične, crnohumorne, onakve kakve su Bosanci i Hercegovci zbijali sami sa sobom i u najtežim trenutcima agresije na ovu zemlju.

Naravno, ovo ima malo veze sa Sudijskom Arabijom koja je i ranijih godina imala adet da donira hurme našoj zemlji, posebno uoči mjeseca ramazana, ali valjda su građanima Bosne i Hercegovine još samo falile hurme da im zabibere, pardon, zaslade očaj u kojem mjesecima žive.

Podsjetimo ambasador Kraljevine Saudijske Arabije u BiH Osama bin Dakhel al-Ahmedi uručio je danas u Kulturnom centru Kralj Fahd u Sarajevu veliki broj paketa hurmi, nekim institucijama i humanitarnim organizacijama.

Pomoć je namijenjena raznim kategorijama društva u BiH.

“Okupili smo se da bismo pokrenuli projekt donacije 50 tona hurmi izuzetnog kvaliteta građanima Bosne i Hercegovine. Ovo je samo nastavak rada Kraljevine Saudijske Arabije u oblasti unapređenja humanitarne situacije u svijetu općenito”, kazao je novinarima.

Kako je naglasio, svake godine Kraljevina Saudijske Arabije organizira program pomoći prijateljskim državama u svijetu, “želi sa njima podijeliti taj drevni poljoprivredni proizvod poznat po nutritivnoj i zdravstvenoj vrijednosti”…

“Jel Federacija uspostavila neki sistem za primanje hurmi, jesu li zdravstveni radnici prvi”, našalio se profesor Fakulteta političkih nauka Kenan Ešref Rašidagić na Facebooku.

Predsjedavajući Upravnog odbora Transparency Internationala Srđan Blagovčanin je dodao:

“Kad nema vakcina, jedite hurme”.

I poznata bosanskohercegovačka novinarka Envera Selimović pisala je na Twitteru o “korona hurmana”.

“Po svemu sudeći za Saudijsku Arabiju u BiH živi vjerska skupina nesposobna kupiti hurme u vrijeme dok sito umiru od korone. Zorno podsjećanje da Bošnjaci imaju “neke” lidere da obezbijede hurme, ali ne i državu koja brine o građanima od čijih poreskih para živ”, ogorčeno konstatira Selimović.

“Saudijska Arabija donirala 50 hurmi BiH” – jer nam BAŠ TO SAD JEBENO TREBA!!!!”, podvukao je kolumnista Dragan Bursać.

Ako nas hurme ne izvade iz govana u kojima smo, neće ništa”, zaključio je glumac Nermin Tulić, te dodao:

“Izgleda da kod Turkovićke kad prosi vakcine po svijetu, ako ih ne dobije, bude “dajte bilo šta, nama je sve zauhar”!”, istakao je.

Srbi kod nas sad na hurme

I poznati tviteraši su komentirali “ovu pojavu”,

“Mi ćemo u Srbiju na vakcinaciju, a Srbi će nama na hurme”, napisao je Bosanski Buvkalista.

“Doniralo hurme i uslikalo se, moj Reufe pakla”, piše Ajdin Delić.

“VAKCINE, Bisera, VAKCINE… ne hurme”, navodi tviterašica Džana Frank na Twitteru.

“Ako nemaju vakcina neka jedu hurme. Bisera Antonela Turković”, jedan je od komentara.

“Ništa oni nisu pogriješili. Mi smo sirotinja u borbi za opstanak. Dok dođu vakcine, treba nešto i pojest. Hurme spadaju u najzdravije voće. Lako se vare, a dugo čuvaju sitost. Prava su riznica vitamina, odlične za djecu i odrasle”, navela je Komentatorica.

Hoće li biti kakav link barem za hurme da se prijavimo, našalio se jedan tviteraš piše RadioSarajevo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79