Savjetnik Milorada Dodika: Postoje planovi da se Milorad “skloni”

Savjetnik člana Predsjedništva BiH Milorada Ddika, Radovan Kovačević izjavio je da Dodik smeta mnogima zato što “odbija, kao i Republika Srpska, da bude bilo čiji poslušnik, već insistira na tome da Republika Srpska vodi autonomnu politiku i sama odlučuje o svim pitanjima koja se prvenstveno tiču Republike Srpske, njenih građana i srpskog naroda u BiH”.

Kovačević je rekao da nema obavještajnih podataka o tome da se sprema kidnapovanje ili napad na Dodika, ali da postoje raznorazni planovi da se on “skloni”.

On je dodao da Dodik insistira da RS sama odlučuje o tome kako će se pozicionirati o svim značajnim pitanjima i iz oblasti međunarodnih odnosa i međunarodne politike, ali da su u novonastalim okolnostima situacije u Ukrajini pritisci prema Dodiku i Republici Srpskoj sve žešći.

– Insistiraju da Republika Srpska i BiH, kao i Srbija, budu dio tog jedinstvenog fronta koji će potpuno otvoreno da stane protiv Rusije – rekao je Kovačević, navodeći da na tako nešto ne pristaju ni Dodik, ni predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, ni RS, ni Srbija.

On je podsjetio da je Republika Srpska, kao i Srbija, potpuno jasno rekla da podržava integritet Ukrajine kao međunarodno priznate članice UN na isti način na koji podržava i poštuje integritet Srbije i BiH, ali da ne pristaju da budu dio bilo kakvog fronta koji će djelovati protiv Rusije.

– Za nas su i Rusija i Ukrajina bratske zemlje, a ruski i ukrajinski narod bratski narodi. Dodik smeta zato što insistira na takvoj politici – rekao je Kovačević za Televiziju “Pink”.

On je dodao da se već duži period provode raznorazne aktivnosti i akcije, kako da se Dodik “skloni” te da je to prvo pokušano preko podrške opoziciji na izborima, ali da se pokazalo da Dodik već devet izbornih ciklusa pobjeđuje, a “očekuje se da će se to desiti i deseti put”.

– Milorad Dodik, zahvaljujući volji građana Republike Srpske ne uspijeva da bude sklonjen, nego konstantno ostaje izbor broj jedan za građane RS zato što njega ne zanima šta mu kažu iz bilo koje ambasade, nego na prvom mjestu šta mu kaže narod Srpske – rekao je Kovačević.

Iz tog razloga, dodao je on, Dodika ne uspijevaju da sklone, ali postoje raznorazni planovi.

– Da li će to biti na način da ga neko kidnapuje ili da uradi nekakvu, ne daj Bože, aktivnost te vrste, ili ovako kako sada pokušavaju preko jednog potpuno kontrolisanog tužilaštva da pokrenu nekakve pravosudne procese za stvari stare već 15 godina koje su prolazile “sito i rešeto” kroz sve pravosudne institucije i gdje se pokazalo da ne postoje apsolutno nikakvi dokazi o bilo kakvim nelegalnim radnjama Dodika… – rekao je Kovačević.

Kovačević je naveo da Dodika pokušavaju kriminalizovati i prikazati kao nekoga ko je nekakav faktor nestabilnosti, korumpiran, što “su sve same netačnosti”.

Kovačević je istakao da je za RS veoma bitno da Srbija ostane stabilna, jer je to najbolji garant da se očuva mir u kompletnom regionu i da se međusobni odnosi nastave razvijati, prenosi Srna.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79