Saznajemo: Moratorij na kredite će biti produžen

Zbog pogoršane epidemiološke situacije, trećeg vala pandemije, za ublažavanje negativnih efekata koronavirusa na bankarski sistem, građane i privredu u FBiH iz Agencije za bankarstvo FBiH očekuju produženje moratorija na kredite, a sve u cilju oporavka od negativnih ekonomskih posljedica.


Kriza

U jeku pandemije kada veliki broj bh. građana ostaje bez posla, gdje su smanjena primanja, kao i kreditna sposobnost, ugroženi privredni subjekti, ovo će zasigurno biti veliko olakšanje kako bi se prebrodila kriza. Podsjećamo, odlukama Agencije za bankarstvo FBiH iz augusta prošle godine utvrđen je rok za podnošenje zahtjeva za neku od posebnih mjera zaključno sa 31. decembrom 2020.

U Agenciji prate stanje u BiH, posebno u privredi, i poručuju da će mjere biti prilagođene situaciji

Početkom aprila prošle godine Agencija je izdala Obavijest o privremenim mjerama u pogledu obaveza subjekata bankarskog sistema za dostavu izvještaja Agenciji za bankarstvo FBiH. Još prošle godine na sastanku premijera Fadila Novalića s predstavnicima banaka koje posluju na području tog dijela BiH, Udruženjem poslodavaca FBiH i Agencijom za bankarstvo FBiH zaključeno je da je bankarski sektor u FBiH likvidan, da funkcionira bez problema, te da će biti odgođeno plaćanje rata kredita za fizička i pravna lica.
Zahtjevi

Sve će se detaljno znati narednih dana kada odluke stupe na snagu i budu objavljene u Službenim novinama FBiH, poručuju iz Agencije za bankarstvo FBiH. Inače, mogućnost trajanja moratorija za fizička lica je do kraja juna, a mogućnost grejsa (namijenjenog za privredu) kao jedne od najvažnijih mjera je do kraja 2021.
– Razumijemo strah građana i zahtjeve kojima je dio javnosti tražio moratorij. Naša odgovornost je da u ovakvim situacijama zaštitimo građane, privredu i finansijski sistem, poručuju iz Agencije za Oslobođenje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79