Schmidt: “Dodik nema ništa lično protiv mene. Vjerujem da je razuman”

Visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt) bio je gost emisije Face to Face sa Senadom Hadžifejzović, gdje je govorio o nedavno nametnutim izmjenama Izbornog zakona BiH.

– Ako morate djelovati, najbolje je da onda uradite pravu stvar, a druga najbolja stvar je da uradite pogrešnu stvar, a najgora situacija je kad ne biste uradili ništa. Birači imaju pravo da njihovi glasovi budu prebrojani kako treba, zato sam djelovao – rekao je.

Upitan zašto spominje kao rok političarima 19. za eventualne korekcije onog što je nametnuo, a on je rekao:

– Odluke se moraju donijeti prije raspisivanja izbora u maju. Dakle, imamo samo april, neće mi smetati ako stranke donesu Izborni zakon u Predstavničkom domu i Domu naroda.

Upitan kako će reagovati ukoliko entitet RS donese svoj Izborni zakon, a on je poručio da ovo nije kriza i ne treba razmišljati o reakcijama.

– Entitet ne može ništa uraditi van Ustava države. To im poručujem i to oni dobro znaju – rekao je.

Na pitanje šta je plan ukoliko do krize ipak dođe, ističe:

– Moj posao je da štitim ne samo postojanje BiH, nego i postojanje entiteta, da kažem da su to nedodirljive kategorije.. Ako neko ide u suprotnom pravcu, ja sam tu da djelujem. Može doći do krize, ali nema potrebe za tim.

Ima dosta političara koji i ne znaju šta je EU put. Ovo šta sam ja uradio je EU put, a ne ono što ni rade, odnosno ne rade. Nekad mi kažu da ovdje nisam stekao prijatelje, ali ja nisam tu da stičem prijatelje, ne vrijeđaju me komentari. Oni će mijenjati zakone na putu ka EU, neću ja. Ovo je samo jedna situacija gdje sam ja morao reagovati.

Poručio je Čoviću da se treba smiriti i da ovo nije kraj EU puta, nego tek početka.

– Pozivam i njega i Dodika da sjednemo u Laktašima, Mostaru ili Sarajevu pa da razgovaramo kao odrasli ljudi. Sa mnom se može razgovarati, iako i ja nekada znam burno reagovati. Vjerovat ću da je Dodik ipak razuman – kazao je.

Mišljenja je da nije moguće da Dodik i Čović ne prihvate njegove odluke i da bi to moglo značiti kraj evropskog puta za BiH.

Dodao je da ne može isključiti opciju da se sastane s Dodikom.

Istakao je da je dobio poruku da Dodik nema ništa lično protiv njega.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79