Schmidt kazao bh. političarima: Jeste li svjesni koliko težak posao stoji pred vama?

Visoki predstavnik Christian Schmidt nedavno je održao govor na konferenciji u Sarajevu, koja je obilježila 75. godišnjicu osnivanja Vijeća Evrope i 22. godišnjicu članstva Bosne i Hercegovine u toj organizaciji.

Tom prilikom, Schmidt se obratio medijima, podijelivši svoje misli o izazovima s kojima se suočava Bosna i Hercegovina u procesu evropskih integracija.

“Ideja Ujedinjenih Evropskih Država koju je dao Winston Churchill 1946. danas je više. Samo to su države u kojoj vidimo da su građani na čelu. Samo oni dobijaju pravo i poziciju u Vijeću Evrope. Mislim da je jako dobro vidjeti da i u Bosni i Hercegovini gledamo na Vijeće Evrope, uključujući i sljedeće odluke Evropskog suda za ljudska prava. Ostaje mnogo toga da se uradi”, naglasio je Schmidt.

Pitanje koliko su političari svjesni težine posla koji ih očekuje u implementaciji presuda Evropskog suda za ljudska prava također je postavio Schmidt. Pozvao je na konstruktivan pristup u ostvarivanju principa jednakosti i nediskriminacije.

“Uradimo to konstruktivno u smislu naroda i nediskriminacije. Ja sam optimista, jer pogledajte, 1946., ko bi mogao biti optimista nakon katastrofe Drugog svjetskog rata?”, izjavio je on.

Schmidt je povukao paralelu između ujedinjenja Evrope nakon rata i integracije bosanskohercegovačkog društva, koja još uvijek traje. Istakao je važnost zajedničkog rada i zajedništva.

“Bilo je ljudi koji su rekli, idemo naprijed, hajde da radimo zajedno. Uspjeli su do prosperitetnog kontinenta pa zašto ne bismo uspjeli ove i narednih godina? Nikada ne bismo trebali precijeniti utjecaj jedne osobe u historiji. Vrlo je, vrlo malo onih koji se probijaju kao Winston Churchill. Ne bih da poredim gospodina Dodika s državnikom Winstonom Churchillom,” zaključio je Schmidt.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79