Schmidt poručio: Ustavni sud BiH će odlučiti o Nacrt zakona o grbu i himni RS-a

Schmidt poručio: Ustavni sud BiH će odlučiti o Nacrt zakona o grbu i himni RS-a


Usvajanje izmjena i dopuna Zakona o upotrebi zastave, grba i himne u Republici Srpskoj ima za cilj implementaciju zaključaka svesrpskog sabora, kako bi se omogućilo korištenje zvanične himne i grba Republike Srbije u RS-u kao svesrpskih simbola.

Ovaj potez je izazvao reakcije, posebno iz Ureda visokog predstavnika (OHR), koji je naglasio da će Ustavni sud BiH procijeniti ustavnost ovog zakona.

OHR podsjeća da je Ustavni sud BiH već ranije proglasio neustavnim ove simbole kada su bili određeni kao zvanični grb i himna RS-a. Sud je tada obrazložio da su ti simboli u suprotnosti sa ustavnim principom kolektivne ravnopravnosti konstitutivnih naroda, jer ističu istoriju, tradiciju, običaje, te vjerski i nacionalni identitet Srba, nametnuvši takve vrijednosti pripadnicima drugih konstitutivnih naroda i ostalim građanima na teritoriji Republike Srpske.

“Na Ustavnom sudu BiH će biti da ocijeni ustavnost zakona u svjetlu svoje dosadašnje sudske prakse,” navode iz OHR-a.

Prošle sedmice, Narodna skupština RS-a usvojila je Nacrt zakona kojim se predviđa da je grb RS-a dvoglavi orao, a himna “Bože pravde”. Ustavni sud je još 2006. godine proglasio neustavnim ovaj grb i himnu jer ne predstavljaju ostale konstitutivne narode u RS-u.

Očekuje se da će Ustavni sud BiH ponovo procijeniti ustavnost novousvojenog zakona i donijeti odluku u skladu s dosadašnjom praksom.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija