Schmidt pravi potez poguban za BiH: Sprema predati vojnu imovinu secesionističkim vlastima RS-a

 

Politički analitičar Jasmin Mujanović objavio je da je dobio direktnu potvrdu od visokog evropskog izvora da će visoki predstavnik uskoro upotrijebiti svoje bonske ovlasti da “preda bosanske državne vojne lokacije secesionističkim vlastima u entitetu RS koje podržava Rusija”.

“Schmidt je danas u Beogradu i potvrđuje detalje sa Vučićevim režimom”, navodi se u tvitu objavljenom jučer. “Koliko razumijem, ova politika ima punu podršku SAD-a, ali nije jasno jesu li neki drugi saveznici Kvinte za – EU ili bilo koja država. Ako OHR nastavi s ovim planom, to bi direktno prekršilo odluku Ustavnog suda BiH”, naveo je Mujanović piše Klix.

Prema njegovim riječima, “teško je precijeniti koliko bi takva politika bila destruktivna za sigurnost i suverenitet bosanske države”. “OHR bi jednim potezom prekršio presude bh. suda, osnaživši secesionistu kojeg podržava Rusija i vjerovatno okončao put Bosne u NATO”, naglašava Mujanović.

Zaključio je da je imperativ onih koji podržavaju BiH, u EU i SAD-u, da učine sve što mogu kako bi spriječili ovaj “katastrofalni postupak”.

Inače, podsjetimo da je Mujanović na dan izbora na Twitteru objavio da se visoki predstavnik Christian Schmidt sprema nametnuti izmjene izbornog zakona u FBiH, što je on zaista i učinio kasnije te večeri. To Mujanoviću daje kredibilitet i pokazuje da njegova upozorenja ne treba olako shvatiti.

Podsjetimo, još ranije se pojavila priča da će međunarodna zajednica u BiH smiriti situaciju zadovoljavanjem sve tri strane. Izmjene krivičnog zakona kojima se brani negiranje genocida i drugih ratnih zločina, a koje je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Inzko sredinom 2021. godine mnogi su ocijenili kao ustupak Bošnjacima.

Hrvati su dobili izmjene Izbornog zakona BiH. Srbi bi, po toj verziji priče, trebali dobiti odluku o državnoj imovini koja bi za njih bila zadovoljavajuća.

Podsjetimo da je Schmidt jučer posjetio Patrijaršiju u Beogradu. Posjeta nije bila najavljena. Šta je bio razlog posjete Patrijaršiji nije poznato.Schmidt je, podsjetimo, i sam nedavno najavio da bi uskoro mogao donijeti određenu odluku koja se tiče RS-a.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79