Schmidt ubijeđen da će se srpski predstavnici vratiti u institucije BiH: Ukoliko to ne urade, građane će imati za političke taoce

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit (Christian Schmidt) rekao je za “Politiku” da očekuje da se politički predstavnici iz Republike Srpske vrate u institucije BiH, ocijenivši da je to obaveza svih onih koji su izabrani da rade u korist naroda.

– Siguran sam da će se oni priključiti, odnosno vratiti u institucije i tamo izraziti svoj politički stav. Ukoliko to ne urade, koga će imati za političke taoce? Ljude – mlade i stare, sve oni koji očekuju poboljšanje okolnosti u kojima žive – rekao je Šmit.

Povesti mlađe generacije putem pomirenja

Govorio je i o bivšem predstavniku Valentinu Incku (Inzko) i Zakonu o zabrani negiranja genocida.

– Mislim niko od nas ne želi da genocid ili ratni zločini budu hvaljeni. Svi treba da poznajemo prošlost da bismo radili za bolju budućnost. Nijedan zakon na svijetu ne krivi niti može kriviti narod, samo pojedince. I zato bih predložio da svi zajedno sjednemo i razmislimo šta je naš zadatak, kako da povedemo mlađe generacije putem pomirenja. Tako da prošlost ostane u prošlosti, a ne u budućnosti – kazao je Šmit.

O tome što ga RS ne prihvata kao visokog predstavnika, Šmit je rekao da ne može da izbjegne da neko ima čudno tumačenje.

Inicijativa Otvoreni Balkan

– Ali sam, naravno, veoma samouvjeren, odnosno siguran da ću imati uspješan mandat. Upravo sam imao razgovore u Beogradu i vidio sam da ovdje postoji spremnost za rad i saradnju s međunarodnom zajednicom. Mene je međunarodna zajednica imenovala i djelovat ću u okviru svojih nadležnosti.

Istakao je da inicijativa Otvoreni Balkan ubrzava saradnju u regionu, i ocijenio da bi bilo najbolje ako bi broj učesnika mogao da bude povećan sa tri na šest država, dodavanjem Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Kosova.

Šmit je rekao da bi predložio da se to ne shvati ideološki, već kao zajednički rad na pripremi svih tih država za članstvo u Evropskoj uniji.

– Dobro iskorištene inicijative mogle bi otvoriti put ka ekonomskom uspjehu za sve – istakao je visoki predstavnik Šmit.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79