Schmidt upozorava Stevandića: Deklaracija RS krši Dejtonski sporazum

Visoki predstavnik Christian Schmidt uputio je pismo predsjedniku Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) Nenadu Stevandiću, izražavajući zabrinutost zbog Deklaracije o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda.

Schmidt je naglasio da deklaracija, koja će biti razmatrana na sjednici NSRS-a zakazanoj za 2. juli, sadrži zaključke koji su u direktnoj suprotnosti s Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Schmidt je u pismu podsjetio da je Republika Srpska sastavni dio Bosne i Hercegovine, te da je njen status zaštićen Opštim okvirnim sporazumom za mir i njegovim Aneksom 4, tj. Ustavom BiH. Naglasio je da RS mora poštovati prava svih svojih građana, uključujući Srbe, Bošnjake, Hrvate i Ostale.

“Iako Ustav RS predviđa posebne odnose s Republikom Srbijom, to pravo je uslovljeno okvirom utvrđenim u Ustavu BiH,” istakao je Schmidt, dodajući da svi konstitutivni narodi moraju poštovati kulturni i etnički identitet jedni drugih.

Schmidt je naglasio da nekoliko zaključaka deklaracije krši odredbe Opšteg okvirnog sporazuma za mir, posebno Aneksa 4 i Aneksa 10, te da entiteti nemaju pravo na secesiju. Takođe je napomenuo da RS nije potpisnica sporazuma i nema pravo na jednostrana tumačenja njegovih odredbi.

“Pored toga, formulacije sadržane u zaključcima 18. do 25. ukazuju na jednostrano tumačenje Aneksa 4 i Aneksa 10, koje nije u skladu s njihovim odredbama niti s tumačenjem nadležnih institucija,” dodao je Schmidt.

Visoki predstavnik je upozorio da usvajanje deklaracije može izazvati ozbiljne posljedice, te da će, u slučaju zakonodavnih akata koji proizlaze iz deklaracije, preduzeti odgovarajuće mjere u skladu sa svojim mandatom. Pozvao je vlasti RS da se fokusiraju na napredak kroz proces integracije u EU, unapređenje ekonomskog razvoja i životnog standarda, te promovisanje pomirenja kao ključne komponente održivog mira.

Schmidt je zaključio pismo apelom na organe vlasti RS da poštuju suverenitet i teritorijalni integritet BiH, te da izbjegavaju politike koje podrivaju temelje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79