Schmidtove izmjene Ustava FBiH nisu prošle Čengićev test prohodnosti zakona

Nakon što je visoki predstavnik Christian Schmidt nametnuo izmjene izbornog zakona, parlamentarac Irfan Čengić je odlučio testirati odredbe koje su trebale omogućiti prohodnost zakona. Kako je danas Čengić objavio, procedura nije ubrzana.

“Predsjedavajući Doma naroda PFBiH sazvao sjednicu, ignorisao nametnuti Ustav od visoko predstavnik i nije stavio na dnevni red zakon kojim se povećavaju invalidnine,iako je taj zakon usvojen u Predatavničkom domu prije 81 dan”, napisao je Čengić.

Dodao je “Toliko o prohodnosti zakona i deblokadi parlamentarne procedure”.”Radno do kraja mandata, danas sam podnio zahtjev Domu naroda, da u skladu sa nametnutim Šmitovim amandmanima, do 11.10. zakažu sjednicu na kojoj će se razmatrati zakon kojim se povećavaju invalidnine. Taj dan ističe rok 45+30 dana po Šmitovim nametnutim amandmanima u kojem su dužni razmatrati usvojeni zakon iz Predstavničkog doma”, napisao je Čengić šestog oktobra nakon što je visoki predstavnik nametnuo izmjene Izbornog zakona i Ustava BiH.

Čengić je tada rekao da će njegov zahtjev povećati invalidnine ili će odmah pokazati koliko su Schmidtove nametnute odluke “šuplje, beskorisne i lažne deblokade nude.”

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79