SDA izgubila sve: Ko će odgovarati za propast najveće stranke u Bošnjaka?

SDA izgubila sve: Ko će odgovarati za propast najveće stranke u Bošnjaka?


Na općim izborima 2022. godine SDA je potvrdila poziciju najjače stranke u Federaciji BiH, manje-više obnovivši svoj rezultat od prije četiri godine.

Ipak, u Kantonu Sarajevu SDA je doživjela drastičan pad podrške. Na izborima 2018. SDA je bila uvjerljivo najjača stranka u KS, osvojivši čak 54 hiljade glasova. Na drugom mjestu je bila stranka Narod i pravda sa 30 hiljada glasova. Na izbTreba orima 2022., međutim, SDA je osvojila svega 33 hiljada glasova, čak 21 hiljadu manje nego na izborima 2018. godina.

No, kao što Kanton Sarajevo pokazuje, onog trenutka kada SDA ostane bez budžeta i kontrole resursa, njihovi glasovi počinju se naglo osipati. Stoga je jasno da su većim dijelom glasovi ove stranke glasovi egzistencijalno ucijenjenih. Nikakve afere ni politički promašaji očigledno ne mogu pretjerano oslabiti SDA, ali može njihovo skidanje s vlasti i gubitak budžeta.

S te strane jasno je da izbacivanja ove stranke iz vlasti na federalnom i državnom nivou preduslov da dugoročno krene i pad podrška za SDA. I upravo zbog toga ne treba ni sumnjati da će SDA biti spremna na apsolutno sve da zadrži vlast. Za njih je to bukvalno pitanje života i smrti.

Izgubili su borbu na državnom nivou, izgubili su borbu u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, izgubili su borbu na općinskom niovu grada Sarajeva sa podatkom da niti jednom načelnika ova stranka nema, a jučer su izgubili borbu i na federalnom nivou. Treba napomenuti da je SDA stranka dobila najviše glasova u Federaciji BiH, ali ni za jednu važniju poziciju se nisu izborili – piše Crna-Hronika.

Tako da SDA sa vlašću u FBiH gubi i direktore, između ostaloga, u Federalnoj upravi za inspekcijske poslove, a onda redom gubi Elektroprivredu BiH, Bh. Telekom, sigurnosne agencije, Federalnu agenciju za upravljanje oduzetom imovinom, Agenciju za državnu službu FBiH, Agenciju za privatizaciju u FBiH, pa i Kliničke centre.

Dovoljno je da samo jedan izvještaj ne prihvati većina i da direktoru vidimo leđa. A to sa nestrpljenjem čeka veliki broj Bosanaca i Hercegovaca.

Krah SDA u 2022. godini: “Gube javna preduzeća, brojne funkcije, direktore, sigurnosne agencije i Kliničke centre”

Treba li Bakir Izetbegović otići sa predsjedničkog mjesta Stranke demokratke akcije?

Bakir smatra da SDA ima najjaču strukturu te da treba dati šansu mladim ljudima. Govoreći o unutarstranačkim reformama rekao je da se pobjednički tim, kao ni trener, ne mijenjaju. Time je dao odgovor onima koji su ga pozivali da napusti poziciju predsjednika stranke.

“Te priče o nekim čišćenjima i nekim velikim reformama unutar SDA… Čemu? Ne mijenja se struktura onih koji pobjeđuju, ne mijenja se ni trener, ne mijenja se tu ništa bitno. Poneko čišćenje, treba odstranjivati one koji se upuste u ono u šta se ne treba upustiti, toga bude u velikim strankama. Mi to čistimo bez velike pompe. U ovom trenutku imamo najjaču strukturu SDA ikada”, naglasio je Izetbegović.

Kongres stranke bi trebao biti održan u septembru, a na njemu, kako je kazao, SDA treba dodatno ojačati mladim ljudima.

“Za SDA ne treba puno bolje, SDA treba jači koalicioni kapacitet”, poručio je Izetbegović.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija