SDA se oglasila nakon napada na Bošnjake u Janji

SDA najoštrije osuđuje incident koji se u jutarnjim satima desio ispred džamije u Janji tokom kojeg je pucano iz vatrenog oružja, te vrijeđani vjernici koji su bili na sabah-namazu, saopćeno je iz ove stranke.

– Od policijskih i pravosudnih institucija zahtjevamo hitnu reakciju i strogo kažnjavanje počinilaca. Posebno je zabrinjavajuće da su akteri incidenta osobe koje su slaveći svoj vjerski praznik vrijeđale i prijetile vjernicima druge vjere, što daje dodatnu težinu cijelom događaju.

Tražimo od bijeljinskih vlasti i relevantnih političkih i vjerskih aktera da učine sve kako bi se Bošnjaci u Janji i drugim povratničkim mjestima osjećali sigurno, te smirile tenzije koje ovakvi događaji izazivaju – navodi se u saopćenju SDA.

Ispred Atik džamije u Janji jutros je, prilikom izlaska vjernika iz džamije sa sabah-namaza, zabilježena pucnjava iz vatrenog oružja, kada je naišla kolona automobila.

– Naišla je kolona vozila s bh. tablicama i srbijanskim zastavama. Prevozili su badnjak. Vrijeđali su vjernike. Pucali su iz dva pištolja, ispaljeno je najmanje pet hitaca. Jedan naš džematlija ih je pratio i uspio snimiti kolonu i tablice. Sve je predato policiji – rekao je za Faktor Omer ef. Camić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Janja i imam Atik džamije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79