SDA smatra da Asimu Sarajliću treba biti nadoknađena šteta zbog sudskog procesa

Suđenje u predmetu “Asim Sarajlić i ostali” je okončano danas oslobađajućom presudom svih optuženih. Uslijedila je reakcija kantonalnog odbora Stranke demokratske akcije.

Kantonalni odbor SDA Sarajevo pozdravlja današnju oslobađajuću presudu u predmetu koji je vođen protiv bivšeg predsjednika KO SDA Sarajevo i bivšeg visokog funkcionera SDA BiH Asima Sarajlića.
“Odlukom da se povuče iz javnog i političkog života, Sarajlić je iskazao čvrstu vjeru u svoju nevinost te najviši stepen svoje građanske i političke odgovornosti”, naveli su.

Ističu da bi s obzirom na oslobađajuću presudu trebalo nadoknaditi štetu Sarajliću.

“U demokratskom sistemu organiziranom kroz trodiobu vlasti, presude ne donose interesne grupe, niti politički konkurenti, već sudovi. Zato šteta koja je u montiranom političkom procesu nanesena Sarajliću i njegovoj porodici, mora biti nadoknađena”, kazali su.

Ističu kako je ovo bio montiran proces onih koji su se udružili da istisnu SDA iz vlasti.

“Politička zbivanja u Kantonu Sarajevo te snažni i udruženi pokušaji političkog istiskivanja najveće političke organizacije u državi, koja predstavlja patriotsku snagu njenog najbrojnijeg naroda, možda upravo vode do konstruktora i naručilaca provedenih montiranih procesa, javnog linča i neviđenih harangi prema visokopozicioniranim članovima Stranke demokratske akcije”, rekli su.

Pred Općinskim sudom u Sarajevu su danas oslobođeni i Sabahudin Delalić i Muhamed Šehović, a zajedno sa Sarajlićem bili su optuženi za davanje dara i drugih oblika koristi. Afera je nastala nakon što je Semir Efendić objavio videosnimak na kojem se čuju akteri kako trguju zaposlenjima.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79