SDA: Trojka ponovo kapitulirala pred SNSD-om i HDZ-om

Stranka demokratske akcije (SDA) tvrdi da su posljednjim odlaskom na sastanak u Istočno Sarajevo i pristankom na zahtjeve koji se odnose na izmjene Izbornog zakona BiH, stranke “Trojke” ponovo kapitulirale pred koalicionim partnerima.

“Ujedno su pružile ruku spasa Miloradu Dodiku koji je ovih dana ušao u najdirektnije antidejtonske i protuzakonite radnje intenzivirajući prijetnje secesijom i negirajući genocid u Srebrenici”, naveli su iz SDA.

Podsjećaju da je odlukom visokog predstavnika od 26. marta 2024. godine predviđeno da Zakon o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH stupa na snagu na privremenoj osnovi, sve dok ga Parlamentarna skupština BiH ne usvoji u istom obliku ili dok ga ne usvoji uz izmjene i dopune.

“Pristanak stranaka ‘Trojke’ da zaobiđu ovu odluku i da krenu u usvanje izbornog zakona bez prethodnog usvajanja izmjena koje je donio visoki predstavnik, zapravo je podrška Miloradu Dodiku u napadima na OHR i rušenju Dejtonskog mirovnog sporazuma”, poručuju iz SDA.

Kako navode, “takav odnos Trojke već ranije je najavio predsjednik SDP-a Nermin Nikšić tvrdnjom da ne postoji ‘sredstvo prinude za provedbu zakona na prostoru entiteta RS'”.

“Licemjerna je Nikšićeva izjava da se on, kao federalni premijer ‘protivi nametanju odluka’, iako je postao premijer upravo nametanjem odluka visokog predstavnika i suspenzijom Ustava FBiH na štetu bošnjačkog naroda. Netačne su i tvrdnje da se usvajanjem Izbornog zakona BiH deblokira evropski put, s obzirom da to uopće nije uvjet za početak pregovora sa Evropskom unijom niti za usvajanje pregovaračkog okvira, već se isključivo radi o namjeri ‘Trojke’ da ispunjavajući želje Milorada Dodika i Dragana Čovića sačuvaju vlastite pozicije”, navodi se u saopćenju SDA.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79