SDA tvrdi da ima koaliciju sa DF-om u Tuzlanskom kantonu, u DF-u nemaju pojma o ovome

Može li koalicija SDA-DF do vlasti u TK ili će ipak Trojka uspjeti preuzeti kormilo?

Ovo je jedno glavnih pitanja koje se postavlja u Tuzli. Dogovori iza kulisa o formiranju vlasti u Tuzlanskom kantonu uveliko traju. Trenutni rezultati Općih izbora govore da će i SDA i stranke Trojke imati jednake šanse za formiranje vlasti.

Naime, koalicija SDA-DF imala bi 17 ili 18 zastupnika, a upravo 18 je dovoljno za formiranje vlasti. Stranke Trojke imat će 17. I sve će ovisiti o drugim strankama poput Socijaldemokrata BiH i Stranke za BiH.

Dvostranačka vlast

No, Fahrudin Skopljak, šef tuzlanske SDA kazao je jučer za Faktor, portal blizak SDA, da SDA i DF već imaju načelni dogovor te da očekuju još i razgovore sa Semirom Efendićem ali i Enverom Bijedićem, šefom SD-a. Skopljak kaže da SDA i DF imaju 17 zastupnika te da im nedostaje jedan, što znači da će na kraju imati stabilnu većinu.

Kako bi provjerili ove navode pozvali smo Mahira Mešalića iz Demokratske fronte. Mešalić je za Raport kazao da su informacije koje su plasirane u pojedinim medijima veoma neozbiljne.

“Nije tačno da imamo 17 ruku. Imamo 18 ruku. Mi možemo sami formirati sa SDA vlast u TK, ali nije to bitno. Nisu bili nikakvi zvanični pregovori. Nemamo nikakav dogovor. Još nema ni zvaničnih rezultata. Ne znam gdje pojedini novinari žure. Ukoliko DF bude u vlasti, nudit ćemo programska i vrlo jasna rješenja. Ne znamo kako će formiranje vlasti sada izgledati. Možda bude dvostranačka vlast”, kazao je Mešalić.

Dodao je kako ne može reći da li ima opcije da se vlast formira sa SDA, ali da su nezvanični kontakti uvijek tu.

Pomiranje SD-a i SDP-a?

“Opći pregovori nisu bili. Nismo čak ni formirali pregovarački tim”, istaknuo je Mešalić za Raport.

Kontaktirali smo i Envera Bijedića. On nam je kazao da nema nikakve informacije o formiranju vlasti te da još nije formiran pregovarački tim. Međutim, prema nezvaničnim informacijama Raporta, Bijedić je već imao neke konktakta sa strankama Trojke. Veća prepreka u tom dogovoru bio je sukob Bijedića sa SDP-om. Naime, Bijedić je bio dugogodišnji SDP-ovac, a nakon unutarstranačkih svađa, napustio je stranku i formirao SD.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79