SDA u Krajini neposlušna Bakiru Izetbegoviću. On im danas pisao…

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović uputio je danas pismo članovima Izvršnog odbora Kantonalnog odbora SDA Unsko-sanskog kantona nakon dogovora o novoj većini u Skupštini Unsko-sanskog kantona.

Novu većinu u USK čine SDA, SDP, NiP i Pomak koja bi danas na sjednici Skupštine USK trebala potvrditi novu Vladu Unsko-sanskog kantona. Dosadašnju većinu činili su SDA, NES, DF i Stranka za BiH. Odluku o novoj većini koju su donijeli kantonalni odbori stranaka, bar kad je u pitanju SDA, nije podržala centrala stranke.

Pismo Izetbegovića prenosimo u cijelosti.

– Cijenjeni članovi Izvršnog odbora KO SDA Unsko-sanskog kantona,

danas ćete razmatrati odluku u vezi sa mogućom smjenom Vlade USK i promjenom koalicionog partnera. Odluka koju donesete isključivo je vaša i vi imate odgovornost za njene posljedice. Vi nesumnjivo najbolje poznajete odnose na lokalnom nivou, ali biste trebali imati u vidu da se vaša odluka ne odnosi samo na Unsko-sanski kanton.

Ta odluka, ukoliko dođe do raskida trenutne koalicije, sudbonosno će se reflektovati na pokušaj kreiranja jakog opozicionog bloka koji okuplja većinu bošnjačke i probosanske političke snage u Federaciji. To je politički blok koji je jedini sposoban da se odupre nasrtajima na državu koji dolaze iz entiteta RS, i posljedicama sebične i izdajničke politike koju vode nestručni i nesposobni kadrovi stranaka “Trojke”.

Kolegij SDA jučer je imao sastanak sa predsjednikom KO SDA USK Jasminom Musićem i članovima Predsjedništva SDA Šemsudinom Dedićem i Nijazom Hušićem.

Rukovodstvo SDA ima razumijevanje za sve frustracije i nezadovoljstva našeg Kantonalnog odbora zbog dosadašnjeg odnosa NES-a koji nije pokazao dovoljno razumijevanja prema stranci koja je dobila najveću podršku birača i ima dominantan broj zastupnika u skupštini USK, o čemu se jučer detaljno govorilo na sastanku.

Također, osim spomenutog sastanka, imao sam jučer kontakte sa predsjednikom NES-a Nerminom Ogreševićem, koji je izrazio spremnost da se dodatno uključi u razgovore i izađe ususret očekivanjima koje od NES-a ima Kantonalni odbor SDA USK.

Kolegij SDA, i ja lično, cijenimo da je prije donošenja konačne odluke potrebno još jednom pokušati kroz razgovore sa NES-om, u koje bi bili uključeni svi bitni akteri, doći do rješenja koje će sačuvati trenutnu koaliciju u USK i omogućiti nastavak formiranja jakog političkog bloka na nivou Federacije i države Bosne i Hercegovine – navedeno je u pismu.

Međutim oni su već napravili novu vladu

Na vanrednoj sjednici Skupštine Unsko-sanskog kantona smijenjena je dosadašnja te imenovana nova Vlade Unsko-sanskog kantona.

Novu većinu u USK čine SDA, SDP, NiP i Pomak koji imaju ukupno 16 zastupnika u Skupštini.

U prvom tajnom glasanju smjenu Vlade podržalo je 18 zastupnika, pet ih je bilo protiv, dok su četiri bila suzdržana. Zatraženo je i pojedinačno izjašnjavanje u kojem je za smjenu Vlade bilo 19 zastupnika. Protiv je bilo devet, dok suzdržanih nije bilo.

Pojedinačnim izjašnjenjem, osim aktuelne većine, za smjenu Vlade glasali su i Hajrudin Halilović i Agan Bulić, koji su bili zastupnici NES-a te Jasmin Hušić iz Naše stranke koja je odlučila da neće biti dio većine.

Podršku novoj Vladi također je dalo 19 zastupnika u Skupštini USK. Protiv nije bilo, dok je devet zastupnika bilo suzdržano.

U novu Vladu USK kao premijer imenovan je Nijaz Hušić iz SDA. Iz ove stranke imenovani su i Zemina Kadirić kao ministrica zdravstva, Almir Tutić kao ministar za pitanja boraca, Mehmed Ćenanović kao ministar poljoprivrede i Dragan Polimanac kao ministar pravde.

Iz SDP-a trebaju imenovani su Danko Jakšić kao ministar finansija, Adnan Habibija kao ministar unutrašnjih poslova i Denis Osmankić kao ministar obrazovanja.

Iz NiP-a kao ministar privrede imenovan je Armin Kardašević, dok je ministar prostornog uređenja Almir Imširović. Imširović je bio u Našoj stranci koja je pak odlučila da neće biti dio nove većine u kojoj je SDA.

Pomak je dobio pozociju predsjedavajućeg Skupštine USK na koju je imenovan Zikrija Duraković nakon što je Jasmin Musić (SDA) podnio ostavku.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79